U fotografijama: U Venecueli nestala i voda

Karakas, Venecuela 12. mart 2019. Image copyright Reuters
Natpis na slici Građani Karakasa skupljaju vodu

Građani Karakasa i ostalih venecuelanskih gradova, koji su šest dana bez struje, bore se i sa nestašicom vode.

Mnoge pumpe koje su snabdevale domaćinstva prestale su da rade, kada su u četvrtak počele restrikcije.

Dok neki povremeno dobiju električnu energiju, pa mogu da natoče vodu u kofe ili flaše, ostali nemaju nikakve zalihe vode već šest dana.

Snabdevanje je u mnogim regionima isprekidano, a često ga nema uopšte.

Image copyright EPA

U glavnom gradu Venecuele čitave porodice dolaze u parkove kako bi napunile plastične flaše pomoću creva s vodovoda.

Drugi se snalaze tako što odlaze u planine na obodu grada da nađu vodu. Mogu se videti kolone ljudi kako nose prazne boce.

Image copyright Getty Images
Image copyright Getty Images

U centru grada, meštani zahvataju i vodu po ulicama, dok je neki kupe i iz kanalizacije.

Image copyright EPA
Natpis na slici I kanalizacija pomogne, kad nema drugih opcija
Image copyright AFP
Image copyright Reuters

Vlada Venecuele i opozicija međusobno se optužuju zbog problema sa snabdevanjem strujom. Opozicija kaže da su problemi izazvani nestankom električne energije prozrokovali smrt najmanje 24 osobe.

Predsednik Nikolas Maduro naveo je - bez nekih dokaza - da se radi o „elektromagnetskom i sajber napadu", koji je orkestriran iz Sjedinjenih Američkih Država, pomoću njihove visoke tehnologije.

Državni tužilac Tarek Sab u utorak je najavio da će pokrenuti istragu protiv lidera opozicije Huana Gvaida, jer je navodno „jedan od inspiratora napada".

Gvaido je rekao da je struja nestala zbog nedostatka tehničkog održavanja mreže i toga što je vlada loše upravljala distribucijom.

Maduro i Gvaido su u sukobu otkako se lider opozicije 23. januara proglasio privremenim predsednikom. Gvaido je rekao da izbori, na kojima je Maduro osvojio drugi mandat, nisu bili ni fer ni slobodni.

Gvaida podržava više od 50 država, uključujući Ameriku i većinu latinoameričkih zemalja, ali Maduro i dalje ima, između ostalih, snažne saveznike poput Kine i Rusije.

U sredu je Kina ponudila pomoć Vladi Venecuele.

„Kina se nada da će Venecuela ubrzo pronaći uzrok nezgode i ponovo uspostaviti normalno snabdevanje strujom i red u društvu", rekao je portparol kineskog ministra spoljnih poslova Lu Kang.

Povezane teme

Više o ovoj priči