Pucnjava u Brazilu: Najmanje osmoro mrtvih u napadu u blizini Sao Paola

Rođaci okupljeni ispred škole posle pucnjave Image copyright Reuters
Natpis na slici Rođaci okupljeni ispred škole posle pucnjave

Dva naoružana napadača otvorila su vatru u školi u jugoistočnom Brazilu, usmrtivši šestoro dece i dvoje zaposlenih, saopštili su zvaničnici.

Pucnjava se dogodila u 9:30 po lokalnom vremenu kada su učenici bili na odmoru u gradu Suzanu, u blizini Sao Paola.

Napadači, koji su bili maskirani, izvršili su samoubistvo, saopštili su iz policije.

Iako je kriminal česta pojava u Brazilu, ovakve pucnjave nisu.

Desno orjentisani predsednik Brazila Žair Bolsonaro, koji je stupio na dužnost u januaru, potpisao je ukaz kojim se olakšava procedura građanima da poseduju oružje, uprkos ograničenjima koja su i dalje na snazi - to mu je bilo ključno obećanje u kampanji.

Imena žrtava i napadača, za koje kažu da su navodno bivši učenici te škole i imaju između 20 i 25 godina, nisu saopštena.

Motiv napada nije poznat, rekli su iz policije.

U ovu školu ide oko 1000 učenika, uzrasta između šest i 18 godina, a u njoj je smešten i centar za jezike. Nalazi se u mestu Suzano, koje je 50 kilometara udaljeno od Sao Poala.

„Ovo je vrlo tužno. Najtužnija stvar koju sam u životu video - tinejdžeri koji su brutalno ubijeni", rekao je gradonačelnik Sao Paola Žoao Dorija, posle obilaska škole.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Policajci obezbeđuju područje oko škole u Suzanu

Za vreme incidenta u školi su bili samo učenici viših razreda. Policija je saopštila da su u blizini pronađeni i luk i strela, kao i neke eksplozivne naprave.

„Bila sam u učionici tokom pauze. Mislila sam prvo da čujem bombe. Kada sam shvatila da je pucnjava, ostala sam unutra. Izašla sam tek kad je stigla policija", rekla je nastavnica Sandra Perez lokalnim novinama O Estado.

Image copyright Reuters

Prethodno je jedan čovek povređen u pucnjavi u blizini ove škole, ali policija i dalje istražuje da li su ta dva događaja povezana.

Poslednja velika pucnjava u Brazilu dogodila se 2011. godine, kada je 12 učenika ubijeno u Rio de Žaneiru.

Povezane teme

Više o ovoj priči