Kompanija Boing prizemljila sve avione

Boing avion Image copyright Joe Raedle
Natpis na slici Do daljnjeg avioni kompanije Boing ne lete

Kompanija Boing prizemljila je 371 avion iz flote 737 MAH nakon novootkrivenih dokaza na mestu gde se srušio etiopijski putnički avion.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (FAA) SAD-a saopštila je da su novi dokazi, kao i satelitski podaci doveli do odluke da se privremeno zabrane letovi.

FAA se držala po strani tokom perioda u kom su mnoge zemlje zabranjivale letove.

U avionskoj nesreći koja se desila u Adis Abebi u nedelju poginulo je 157 ljudi.

Pre pet meseci, avion istog tipa se srušio u Indoneziji i tada je život izgubilo 189 ljudi.

Šta je otkrila FAA?

Istraživački tim Agencije za civilno vazduhoplovstvo sarađuje sa Nacionalnim odborom za bezbednost u saobraćaju.

Den Elvel predstavnik te agencije rekao je da je jasno da se avion etiopijske avionske kompanije ponašao slično kao avion Lajon era koji se srušio u Indoneziji,

„Dokaze koje smo pronašli na mestu nesreće potvrđuju da je avion imao sličnu putanju kao letelica Lajon era".

Predsednik Donald Tramp najavio je da će Agencija za civilno vazduhoplovstvo doneti hitnu odluku nakon novopristiglih informacija i fizičkih dokaza koji su nađeni na mestu nesreće i drugih aviokompanija.

SAD i Brazil su među poslednjima doneli odluku da povuku avione Boinga iz upotrebe, posle Velike Britanije, Kine, Indije i Australije.

Američka agencija je do juče tvrdila da je s avionima sve u redu i da su pregledi letelica pokazali da nema nikakavih tehničkih problema, pa samim tim i da nema potrebe da se avioni prizemlje.

Ranije tog dana, Kanada je ipak prizemljila svoje avione nakon što Mark Garneo, ministar transporta rekao da je dobio nove dokaze o nesreći.

On je naveo da su satelitski podaci pokazali da postoje sličnosti između modela aviona koji lete za Kanadu i aviona koji je pao u Adis Abebi.

Šta Boing kaže?

Čelnici američke kompanije koja se bavi proizvodnjom aviona izjavili su da i dalje stoje iza tvrdnje da su avioni Boing 737 MAH bezbedni.

Ipak, nakon konsultacije sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo i Nacionalnim odborom za bezbednost u saobraćaju odlučeno je da se prizemlje svi avioni, dok se ne provere sve letelice.

Denis Mulenburg, izvršni direktor Boinga kaže da „oni rade sve što je u njihovoj moći kako bi otkrili šta su uzroci nesreća koje su se dogodile".

„Preduzeli smo sve sigurnosne mere kako se ovo ne bi ponovilo".

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Ljudi na mestu gde je pao avion etiopijske kompanije

Sara Nelson predsednica Udruženja stjuardesa SVA, kaže da su najbitniji životi ljudi.

„Ali i kompanija. A ta kompanija nije samo Boing, već Amerika koja važi za najvećeg proizvođača aviona u svetu, koja postavlja standarde kada je u pitanju bezbednost i stručnost u upravljanju aviona".

Nakon nesreće, deonice kompanije Boing su se uvećale za 377 dolara.

Ipak, vrednost kompanije na tržištu je pala za 26 milijardi dolara nakon pada aviona u Adis Abebi.

Šta će biti s putnicima?

Sautvest erlajnes je saopštio da odmah sa planiranih letova povlači 34 aviona.

Iako ima najviše Boingovih aviona na svetu, iz Sautvest erlajnsa kažu da je to zapravo manje od pet posto njihovih aviona.

Oni nude i mogućnost putnicima da zbog otkazivanja letova, zakažu neki drugi termin, bez dodatnih naknada.

Amerikan erlajns kaže da će biti pogođeni zbog suspenzije letova i da njihov tim radi na tome da zakaže nove letove, kao i da se izvinjavaju zbog neugodnosti.

Više o ovoj priči