Napad na Novom Zelandu: Osumnjičeni je najverovatnije sam osmislio i sproveo plan

Hitna pomoć pomaže jednom od ranjenih u napadu u Krajstčerču Image copyright EPA
Natpis na slici Hitna pomoć pomaže jednom od ranjenih u napadu u Krajstčerču

Brenton Tarant, glavni osumnjičeni za napade na džamije na Novom Zelandu verovatno je delovalo samostalno, a preostale tri osobe koje se bile u pritvoru nisu umešane, rekao je načelnik policije Majk Buš.

Broj žrtava porastao je na 50, a trenutno se u bolnici u Krajstčerču nalazi 34 povređenih. Jedna četvorogodišnja devojčica i dalje je u kritičnom stanju.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern ponovila je da će vlada pooštriti zakon o oružju.

Ona je navela da će u utorak u parlamentu odati počast žrtvama, a da će do srede njihova tela biti predata porodicama.

Ardern je kazala da postoje „još neka otvorena pitanja" oko uloge društvenih mreža poput Fejsbuka na kojem je Tarant emitovao uživo prenos napada.

„To je problem koji prevazilazi granice Novog Zelanda", rekla je premijerka.

Fejsbuk je saopštio da je uklonio 1,5 miliona snimaka napada u prva 24 sata, kao i da će to da uradi sa snimcima koji su samo delimično izmenjeni.

Premijerka je potvrdila i da je devet minuta pre napada u njen kabinet stigao dokument od osumnjičenog, ali da u njemu nije bilo detalja, niti lokacije.

Dokument je odmah prosleđen bezbednosnim službama.

Načelnik Buš je rekao da policija polako privodi kraju identifikaciju žrtava, dodao je da je to delikatan proces i da se poštuju „kulturološke i religijske potrebe".

Niko drugi nije umešan

Glavni osumnjičeni se u subotu pojavio pred sudom u zatvorskom odelu i sa lisicama na rukama, a u jednom trenutku su kamere „uhvatile" osmeh na njegovom licu.

Tarant je imao dozvolu za oružje, posedovao je pet pištolja, a do sada nije bio osuđivan niti je imao drugih problema sa zakonom u Australiji i na Novom Zelandu.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Brenton Tarant se u subotu pojavio pred sudom

On je jedini optužen za napad u džamijama, a Buš je otkrio još nekoliko stvari:

  • Policija veruje da preostale tri osobe koje su bile u pritvoru verovatno nisu učestvovale u napadu, ali to nije konačan zaključak
  • Jedan od njih je optužen za prekršaj u vezi sa posedovanjem oružja, a drugi, 18-godišnjak, će se u ponedeljak pojaviti pred sudom.
  • Jedna žena je puštena iz pritvora

Tarant je ostao u pritvoru, a 5. aprila će se opet pojaviti pred sudom. Sudija je naložio da se njegovo lice zamuti na fotografijama i snimcima kako bi imao pravo na fer suđenje.

Brat jedne od žrtava ponosan na herojski čin

Dvojica od devetorice Pakistanaca koji su ubijeni, Naem Rašid (50) i njegov 21-godišnji sin Talha, živeli su na Novom Zelandu od 2010. godine.

Korisnici društvenih mreža su starijeg Rašida nazvali herojem nakon što se na nekim snimcima videlo kako pokušava da se obračuna sa napadačem u džamiji Al Nur.

Rašidov brat Kuršid Alam, koji živi u pakistanskom gradu Abotabadu, rekao je za BBC da je Naem bio „hrabra osoba".

„Nekoliko svedoka je izjavilo da je spasio više života tako što je pokušao da zaustavi napadača. Ponosimo se, ali je njegova smrt veliki gubitak. Kao da nam je neko odsekao ruku ili nogu".

Očekidac Abdul Aziz je rekao da je ispred džamije Linvud potrčao ka napadaču i bacio na njega aparat za kreditne kartice.

Napadaču je ispala puška iz ruku i otišao je do automobila da uzme drugu. Ipak, pobegao je kada je video Aziza.

Nedugo posle toga policija je uhapsila napadača.

Novozelandski zvaničnici su obavestili porodice identifikovanih žrtava, ali nisu objavili spisak.

Za sada poznate žrtve su: Ata Elajan (33) golman futsal reprezentacije Novog Zelanda, 71-godišnji Daud Nabi poreklom iz Avganistana koji je pokušao da zaustavi napadača, Hosne Ara (42) koja je tražila muža u invalidskim kolicima, kao i Indijac Farhaj Ahsan (30), elektroinženjer.

Više o ovoj priči