Dik Dejl: Gitarista preminuo u 81. godine

Dik Dejl
Potpis ispod fotografije,

Dik Dejl je bio surfer i pokrenuo novi muzički pravac

Američki rok gitarista Dik Dejl, poznat po pesmi Misirlou, koja je iskorišćena u filmu Kventina Tarantina Petparačke priče, preminuo je u 81. godini.

Dejl, poznat po stvaranju muzičkog stila koji se povezuje sa surf kulturom nazvanom surf rok, preminuo je u subotu uveče, prenosi Gardijan.

Njegov muzički žanr, nastao početkom 1960-ih, inspirisao je brojne gitariste, a njegova karijera je trajala više od pet decenija.

Uzroci smrti i dalje nisu poznati.

Dejlov basista Sem Bol je potvrdio vest o smrti za Gardijan.

Slavne ličnosti i fanovi odaju počast muzičaru koga su zvali i „kralj surf gitare", a mnogi na društvenim mrežama ga opisuju kao „istinskog inovatora".

Američki glumac Set Rogan izrazio je saučešće u tvitu, napisavši da je Dejlova muzika „divna".

Dejl, čije je pravo ime bilo Ričard Entoni Monsur, rođen je u Bostonu 1937. godine. Njegova instrumentalna muzika bila je pod uticajem libanskog porekla.

Kao mlad, probao je da uči da svira trubu i ukulele, misleći da će stopama pevača kantri muzike Henka Vilijamsa, a onda je od prijatelja kupio gitaru za osam dolara.

Kada je imao 17 godina, porodica se preselila na jug Kalifornije, a Dejl je postao strastveni surfer.

Godine 1961. počeo je da svira uživo na plaži u gradu Balbou, južno od Los Anđelesa, gde je razvio sopstveni stil sviranja, u početku svirajući desnom rukom, uprkos tome što je bio levoruk.

Godinu dana kasnije, izveo je sopstvenu verziju grčke folk pesme Misirlou, na kraju Ed Sullivan Showa. Više od tri decenije kasnije, Tarantino je vratio slavu toj pesmi koristeći je na početku filma Petparačke priče.

U intervjuu za Vajs 2012. godine, kada je imao 75 godina, Dejl je govorio o borbi sa kancerom i dijabetesom i razlogu zbog kog je nastavio da nastupa protiveći se savetima lekara.

„Kažu da ne bi trebalo da nastupam", rekao je, dodajući: „Moji lekovi za mesec dana koštaju više od tri hiljade dolara."

Govorio je i o supruzi Lani, rekavši da ga je „ona vratila u život".

Iza sebe je ostavio suprugu Lanu i sina Džimija.