Rusija: Putinov savetnik kaže da Pogrebnjakovi komentari „mirišu na rasizam"

  • BBC monitoring
  • Rusija
Pavel Pogrebnjak je igrao za Fulam i Reding

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Pavel Pogrebnjak je igrao za Fulam i Reding

Komentari Pavela Pogrebnjaka, bivšeg reprezentativca Rusije o tome što stranci i crni fudbaleri igraju za reprezentaciju, „mirišu na rasizam", rekao je Mihail Fedotov, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina za ljudska prava.

Pogrebnjak je kazao da ne zna zašto su u nacionalnom timu Mario Fernandes iz moskovskog CSKA i Ari da Silva iz Krasnodara.

„Zašto je Ari dobio ruski pasoš. Smešno je kada crni igrač nastupa za reprezentaciju Rusije. Fernandes je vrhunski fudbaler, ali na toj poziciji imamo Igora Smoljnikova. Dobro bi nam išlo i bez stranaca", rekao je Pogrebnjak za list Komsomolskaja Pravda.

On je inostranstvu igrao za Štutgart, Fulam i Reding.

Mihail Fedotov, šef predsedničkog saveta za ljudska prava, istakao je da svaki fudbaler koji igra dobro i ima ruski pasoš može da nastupa za reprezentaciju.

„Uopšte nije važno koje boje su mu koža ili oči. To bi svira moralo da bude jasno", rekao je Fedotov za televiziju Moskva 360.

Kako navode ruski mediji, Pogrebnjaku, koji je trenutno član Urala, zbog ovakvog komentara preti kazna od 10 mečeva neigranja.

Nekadašnji reprezentativac Rusije je pokušao da pojasni izjavu.

„Nemam ništa protiv crnih fudbalera. U tom intervjuu sam izneo lično mišljenje i rekao sam da bi voleo da vidim igrače koji su rođeni i odrasli u našoj zemlji. To je sve. Nisam hteo da vređam", rekao je Pogrebnjak.

Predsednik Urala iz Jekaterinburga Grigori Ivanov poručio je da će klub stati iza svog fudbalera uz obrazloženje da većina ruskih fudbalera dele Pogrebnjakovo mišljenje.