Nagrada za matematičarku: Baloni od sapunice otkrivaju tajne

Karen Ilenbek Image copyright Andrea Kane/ Institute for Advanced Study
Natpis na slici Karen Ilenbek je od detinjstva znala da će se baviti naukom

Profesorka Karen Ilenbek sa Teksaškog univerziteta u Ostinu ovogodišnja je dobitnica jedne od najvećih nagrada u oblasti matematike.

Ona je prva žena koja je osvojila nagradu, vrednu oko 73 miliona dinara, od kada je ustanovljena 2002. godine.

Nagradu dodeljuje Norveška akademija nauka i književnosti u Oslu.

Predsednik komisije koja dodeljuje nagradu, Hans Mante-Kas, rekao je da je njen rad „dramatično promenio izgled matematike".

„Njene teorije su revolucionarne za razumevanje minimalnih površina, kao što su opšti problemi minimizacije u višim dimenzijama", rekao je on.

Primer minimalnih površina iz svakodnevnog života su balončići od sapunice. Sa matematičke tačke gledišta, oni su zanimljivi jer pretvaraju u oblik najmanje površine - savršena sfera.

Mehurići sapuna omogućavaju istraživačima da modeliraju ponašanje fizičkih fenomena, kao što su električna polja.

Image copyright kishore kumar
Natpis na slici Istraživanje sapunice donelo joj je nagradu

Matematika Karen Ilenbek dala je teoretskim fizičarima alate za rešavanje nekih od najvećih zagonetki, kao što su ponašanje subatomskih čestica i ujedinjenje elektromagnetnih i nuklearnih sila.

Ilenbek je, uz njen temeljan rad, postala uzor u oblasti kojom se bavi, kaže profesor Džim Al-Kalili, fizičar sa Univerziteta u Sareju.

„Mladim matematičarima ne samo da je poznat njen rad, već znaju i koliko je naporno radila kako bi promovisala matematiku i ohrabrila mlade žene da se bave tom naukom", rekao je on za BBC.

Profesorka Ilenbek je želela da bude naučnica od kada je bila devojčica, ali je odabrala matematiku kada je počela da studira na Univerzitetu u Mičigenu.

Povezane teme

Više o ovoj priči