Venecuelanska kriza: Tajno bekstvo u anti-imigrantsku Mađarsku

Putovanje u Budimpeštu ograničeno je na Venecuelance koji mogu da dokažu mađarske korene Image copyright Getty Images
Natpis na slici Putovanje u Budimpeštu ograničeno je na Venecuelance koji mogu da dokažu mađarske korene

Možda će vas iznenaditi da su izbeglice iz haosa u Venecueli toplo dočekane u Mađarskoj - zemlji čija je vlada naširoko poznata po neprijateljstvu prema migrantima i azilu.

Njih oko 350 već je stiglo s avionskim kartama koje je finansirala država. Njih još 750 nalazi se na listi čekanja, u Karakasu, a mogli bi da ih stigne i više od toga.

Ali postoji „kvaka".

Svi koji se prijavljuju za dolazak moraju da dokažu mađarsko poreklo, koliko god ono bilo daleko.

Portparol vlade propisno se namučio da objasni kako su oni zapravo pravi Mađari koji se „vraćaju kući", iako je vrlo mali broj njih stvarno rođen u Mađarskoj, a kamoli da govori jezik.

Ko su oni?

Većina Venecuelaca mađarskog porekla emigrirala je u dva talasa.

Prvi, posle Drugog svetskog rata, uključivao je mnoge povezane sa režimom Mikloša Hortija, koji je stao na stranu nacističke Nemačke. Neki od njih su učestvovali u deportaciji mađarskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Znatno drugačija grupa od oko 400 njih otišla je posle neuspele revolucije 1956. godine, uključujući neke koji su jurišali na sovjetske barikade na ulicama Budimpešte.

Ova zajednica u međuvremenu je narasla na nekoliko hiljada ljudi. Mnoge mlade Venecuelance bez mađarskog porekla privukao je živahan kulturni život ove zajednice u Karakasu, sa svojim plesnim i izviđačkim grupama. Možda će vas iznenaditi da su izbeglice iz haosa u Venecueli toplo dočekane u Mađarskoj - zemlji čija je vlada naširoko poznata po neprijateljstvu prema migrantima i azilu.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Posle neuspele revolucije 1956. godine protiv sovjetske vlasti, na stotine Mađara pobeglo je iz Budimpešte za Južnu Ameriku

Tek kad se situacija značajno pogoršala 2017. godine, kad je uz glad stiglo i nasumično nasilje, lideri ove zajednice obratili su se za pomoć mađarskoj vladi.

Njih 350 koji su stigli prvi bili su velikodušno primljeni, sa prijavom za časove jezika, smeštajem i integracijom u prvih 12 meseci.

Orban i njegova anti-imigrantska kampanja

Ironija je da je program osmislio ministarski tim iz Fidesove vlade, koja se poslednje četiri godine energično protivi imigraciji.

Nacionalistički premijer Viktor Orban je kampanju za izbore u Evropski parlament u maju gradio isključivo na borbi protiv imigracije u Evropskoj uniji.

EU je osudila kampanju koja se sastojala od bilborda i novinskih oglasa kao izvrtanje istine i želju da se „stvori mračna slika o tajnoj uroti dovođenja više migranata u Evropu".

Većinu programa integracije izbeglica ovdašnja vlada je ukinula 2016. i 2017. godine.

U prvih devet meseci 2018. godine azil u Mađarskoj dobilo je svega 94 ljudi. Još 290 njih dobilo je blaži oblik zaštićenog statusa.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Plakat vladine kampanje u Budimpešti na zub je uzeo i EU i milijardera filantropa Džordža Soroša

Dolazak Venecuealaca razotkrio je nezavisni njuz portal Indeks, a mađarske vlasti tražile su od učesnika u ovom planu da ne pričaju sa medijima.

„Vlada nam je jasno stavila do znanja da će biti teško izveštavati o tome - pogotovo zbog njene vlastite histerične anti-migrantske kampanje", rekao je jedan od Venecuelaca koji se već bezbedno nalazi u Mađarskoj, a koji je tražio da ostane anoniman.

„Insistiraju na upotrebi reči 'repatrijacija' - ali ona se ispočetka primenjivala prilično slobodno. Sada su uslovi stroži."

Težak zadatak ubeđivanja

Za njihovu stvar u međuvremenu se zauzeo potpredsednik vlade Žolt Šemjen.

„Bilo je isprva teško ubediti vladu koliko se situacija tamo pogoršala. Da je moja mesečna penzija jedva pokrivala jedan jedini obrok", rekao je moj izvor.

„Nismo olako postali izbeglice. Naročito ne oni koji su pre toga već izbegli iz Mađarske. Znali smo da možemo da izgubimo sve što smo u životu stekli, naše stanove, sve što smo imali u Venecueli."

Avionske karte, pa čak i prevoz do aerodroma, sređeni su preko mađarske ambasade u Ekvadoru i Mađarsko-malteške dobrotvorne službe.

Prvi Venecuelanci stigli su u aprilu 2018. godine i svi su duboko zahvalni mađarskoj vladi na pomoći.

Ali neobična anti-imigrantska atmosfera koju je stvorila Orbanova vlada dovela je do nekih tragikomičnih scena.

Kad su nove pridošlice prvi put smeštene u turističko odmaralište u Balatonosodu, lokalni Mađari su zabarikadirali prozore i u panici pozvali policiju kad su na ulicama primetili ljude koje su nazvali „crncima".

„Istina je da su neki od nas prilično tamne puti", nasmejao se moj venecuelanski kontakt. „Ali neki od nas su više Mađari od samih Mađara!"

Šta čeka imigrante u Mađarskoj?

Godinu dana kasnije, deca već tečno govore jezik i dobro su integrisane u lokalnim školama.

„Vole slobodu, da izađu bezbedno na ulice. Slobodu da uče, da budu ovde svoja, da budu egzotična", rekao je jedan drugi roditelj.

Ali starije među njima more razne brige.

Image copyright AFP
Natpis na slici Venecuelanske izbeglice koje su se „vratile" smeštene su u ovom neuglednom hotelu zapadno od Budimpešte

„Šta ćemo da radimo kad prođe godinu dana i istekne nam dobrotvorna pomoć? Nemamo prava na penzije ovde", rekao mi je jedan od njih.

To je samo jedan od problema koje pokušava da reši mađarski ministar za ljudske resurse.

Opozicione stranke nazvale su vladu licemernom zato što je prihvatila Venecuelance, a odbila Sirijce, Iračane i Avganistance.

Venecuelanci se plaše da bi takvi napadi mogli da oslabe vladin stav da dozvoli ulazak onima koji još čekaju da dođu.

Oni su primetili zastoj u novim dolascima, dok se vlada trudi da proceni da li će aktuelna venecuelanska vlada opstati.

Prema zakonu usvojenom u Mađarskoj 2018. godine, pravna i fizička lica koja pomognu migrantima mogu biti kažnjena novčano ili zatvorskom kaznom i da im država konfiskuje 25 odsto imovine kako bi finansirala podizanje ograde na granici.

Mađarska opozicija šali se da država u ovom slučaju mora da kazni samu sebe.

Pitam sagovornika: Ako Madurova vlada padne, da li će se vratiti u Venecuelu?

„Naravno. To je moj dom."

Više o ovoj priči