Kina i cenzura: Ništa gej u Boemskoj rapsodiji

Rami Malek glumi Fredija Merkjurija u filmu Boemska rapsodija Image copyright 20th Century Fox/New Regency
Natpis na slici Rami Malek glumi Fredija Merkjurija u filmu Boemska rapsodija

Boemska rapsodija, Oskarom nagrađen film o Frediju Merkjuriju, premijerno je prikazan u Kini, ali bez delova o njegovoj seksualnoj orijentaciji i pominjanja da je preminuo od side.

Scene u kojima se dva muškaraca ljube, kao i one u kojoj se pominje reč homoseksualac isečene su iz filma.

Na Sina Vejbo, kineskoj društvenoj mreži koja funkcioniše poput Tvitera, više od 50.000 korisnika pisalo je o filmu posle premijere.

Neki su se žalili da su da je film zbog brisanja scena nejasan, pa su „malo gledali, a više pogađali o čemu se radi". Drugi su se radovali što je film uopšte prikazan u Kini.

Šta je izbačeno iz filma?

U verziji filma prikazanoj u Kini, scene u kojima se govori o seksualnoj orijentaciji pevača grupe Kvin su izbrisane ili izmenjene, uključujući i važnu scenu u kojoj on govori tadašnjoj devojci da je homoseksualac.

Izbačene su i scene u kojima je u prvom planu pevačevo međunožje tokom nastupa, njegov odnos sa partnerom Džimijem Hatonom, kao i niz kadrova u kojima se može videti kako Fredi sa bendom u ženskoj odeći snima spot za pesmu I Want to Break Free.

Kakve su reakcije?

Hiljade Kineza oglasilo se na društvenim mrežama posle premijere filma. Njihove reakcije su uglavnom bile pozitivne, skoro 80 posto gledalaca je film ocenilo peticom.

Ipak, ne mogu da se zanemare i oni koji su kritikovali film.

„Da nisu izbrisali scene, film bi bio bolji", napisao je jedan od korisnika Vejba.

"Da li su zaista morale da se cenzurišu scene u kojima se muškarci ljube? Zar privatan život ne zaslužuje da bude kompletan?".

"Odlično je što je Boemska rapsodija prikazana i kod nas, mada je zaplet filma narušen zbog izbrisanih scena".

Zašto su neke scene cenzurisane?

Homoseksualnost je legalna u Kini više od dve decenije, a Udruženje psihijatara ga je izbacilo sa spiska mentalnih bolesti 2001. godine.

Ipak, cenzura filma je bila očekivana.

Poslednjih godina, vlasti u Kini su pokrenule kampanju za uklanjanje sadržaja koji se smatra neprikladnim. Kineski mediji podržavaju tu odluku.

Početkom godine, televizija Mango koja je prenosila dodelu Oskara našla sa na meti kritika, jer je izmenila izjavu Ramija Malika, glumca koji igra Merkjurija.

Ista televizija je oštro kritikovana i zbog cenzure tetovaža i zastava u boji duge tokom prenosa Evrovizije.

Na meti se našao i striming servis iQiYi koji je u jednoj emisiji zamaglio uši sagovornika koji je nosio minđuše.

Povezane teme

Više o ovoj priči