NASA: Prva „ženska“ šetnja svemirom otkazana zbog odela

Astronautkinje Kristina Kok i En Meklejn Image copyright NASA
Natpis na slici Kristina Koh u šetnju svemirom krenuće sa kolegom

Prva šetnja svemirom u koju je trebalo da krenu samo astronautkinje otkazana je zbog problema sa odelima, saopštila je Nacionalna vaduhoplovna i svemirska američka administracija (NASA).

Planirano je da astronautkinje En MekKlejn i Kristina Koh u petak provedu sedam sati u svemiru kako bi zamenile litijum-jonske baterije koje služe za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice energijom.

NASA je, međutim, saopštila da će do petka biti spremno samo jedno odelo, pa će na zadatak otići Kristina Koh sa kolegom Nikom Hagom.

„Budući da je samo jedno odelo spremno za šetnju svemirom u petak 29. marta, na put ide astronautkinja Koh", piše u saopštenju.

MekKlejn se za šetnju pripremala u dva odela - srednje i velike veličine. Pred put je shvatila da joj ipak više odgovara srednje odelo.

NASA ima dve veličine za gornji deo odela, koji se naziva i košuljom svemirskog odela.

Za izradu košulje su potrebni sati, ali za to sada nema vremena. Zato je NASA odlučila da je lakše da zameni astronaute.

„Svemirska odela čine delovi koji su prilagođeni telu astronauta koji ga nosi", kaže Brendi Din, portparolka centra u Hjustonu.

Ona kaže da NASA izrađuju odela u srednjoj, velikoj i ekstra velikoj veličini.

„Trudimo se veličina odela bude prilagođena astronautima. Odela se izrađuju po odelima koje astronauti nose kada vežbaju na zemlji.

„U nekim slučajevima astronauti nose nekoliko veličina", kaže Din.

Ona dodaje da se veličina odela nekada menja i zbog uticaja mikrogravitacije na telo.

U svakom timu koji je izašao u šetnju svemirom bio je i muškarac.

Više o ovoj priči