Ograničenje brzine: Automobili u EU dobijaju obavezne ugradne uređaje do 2022.

saobraćaj
Potpis ispod fotografije,

Na srpskim putevima godišnje u proseku život izgubi oko 600 ljudi, a 20.000 bude povređeno

Uređaji za ograničavanje brzine od 2022. godine mogu postati deo obavezne opreme automobila koji se prodaju u Evropskoj uniji. Zemlje članice postigle su načelni dogovor o novim pravilima.

Aktivisti za bezbednost u saobraćaju rekli su da bi nova pravila mogla da spase hiljade života. EU teži da do kraja 2050. godine ne bude nijednog smrtnog slučaja na putevima.

Britanska agencija za izdavanje sertifikata za vozila ranije je najavila da će ova zemlja standarde za automobile usklađivati sa EU i nakon Bregzita.

Među merama za bezbednosti koje je odobrila Evropska komisija su inteligentni sistemi za kontrolu brzine, hitnog kočenja i održavanja trake.

EU se nada da će novim pravilima uspeti da svede broj smrtnih slučajeva na nulu do 2050. godine.

„Svake godine 25.000 ljudi izgubi život na našim putevima. Velika većina ovih nesreća je uzrokovana ljudskom greškom", rekla je komesarka EU Elzbieta Bienkovska.

„Sa novim naprednim sigurnosnim sistemom koji će postati obavezan, možemo da napravimo promenu kakva je napravljena uvođenjem sigurnosnih pojaseva."

Na srpskim putevima godišnje u proseku život izgubi oko 600 ljudi, uz 20.000 povređenih, podaci su srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Evropski parlament i Evropski savet mogli bi da nove mere odobre za nekoliko meseci.

„Ovaj sistem ograničavaće snagu motora kada je to neophodno, kako bi sprečio vozače da voze brže od ograničenja. Vozači će moći da preuzmu upravljanje ili privremeno ugase sistem", objašnjavaju iz Evropskog saveta za bezbednost u saobraćaju, nezavisnog EU tela sa savetodavnom ulogom.

Statistika u Velikoj Britaniji pokazuje da svake godine na britanskim putevima pogine više od 1.700 ljudi, dok istraživanja pokazuju da je velika brzina doprinosi nesrećnim slučajevima u četvrtini svih fatalnih sudara.

BBC dopisnik koji prati ekonomiju Teo Leget kaže da postoje sumnje u to da li je današnja tehnologija dovoljno napredna za ovakav sistem.

Statistika u Velikoj Britaniji pokazuje da svake godine na britanskim putevima pogine više od 1.700 ljudi. Neprilagoćena brzina imala je ulogu u četvrtini svih fatalnih sudara.

„Ova mera biće najvažniji korak ka bezbednosti u saobraćaju u ovom veku", rekao je Džošua Haris iz britanske organizacije Brejk (Brake) koja se bavi sigurnošću u saobraćaju.

Nema pametnih telefona

EU je odobrila i uvođenje dodatnih mera za automobile, kombije, kamione i autobuse, koje uključuju sistem koji upozorava vozače ukoliko su pospani, kao i kada koriste pametne telefone u toku vožnje.

Nove mere uključuju i promene koje vozačima autobusa i kamiona omogućiti bolju preglednosti u saobraćaju, kao i onih koje će se izboriti sa mrtvim uglovima.