Kontraceptivna pilula za muškarce – zašto i dalje čekamo

  • Mišel Roberts
  • Urednik rubrike zdravlje, BBC
spermatozoidi

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Istražuju se još neke metode vezane za mušku kontracepciju

Pilula se pije jednom dnevno i sadrži hormone koji zaustavljaju proizvodnju spermatozoida.

Muškarci trenutno za kontracepciju na raspolaganju imaju samo kondome ili vazektomiju, tako da bi ova pilula bila značajno povećanje izbora.

Ipak, plasiranje ove pilule na tržište moglo bi da traje decenijama, rečeno je na godišnjem sastanku Endokrinog društva.

Želja za seksom

Pilule za kontracepciju za žene u Velikoj Britaniji su puštene u prodaju pre više od 50 godina. Zašto se onda na mušku toliko čeka?

Neki kažu da ni u društvenom, ni u komercijalnom smislu nije bilo volje za ovom pilulom.

Međutim, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi mnogo muškaraca bilo zainteresovano - ako bi postojala.

Sasvim je drugo pitanje da li bi žene dovoljno verovale muškarcima da će redovno da je uzimaju.

Istraživanje koje je u Britaniji sproveo Univerzitet Anglija Ruskin 2011. godine, pokazalo je da bi 70 od 134 žene brinulo da li je njihov partner zaboravio da popije pilulu.

Biološki, izazov u kreiranju hormonske pilule za muškarce je u tome da se osigura da pilula neće umanjiti seksualnu želju ili izazvati probleme sa erekcijom.

Proizvodnja sperme

Kod plodnih muškaraca, uz pomoć hormona u testisima se stalno proizvode novi spermatozoidi.

Problem je privremeno zaustaviti proizvodnju spermatozoida bez istovremenog snižavanja nivoa hormona na nivo na kom neće imati kontra-efekte.

Ali poslednja pilula, koju su testirali istraživači iz BioMeda u Los Anđelesu i Univerziteta u Vašingtonu, trebalo bi da postigne ovaj cilj, kažu istraživači.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Pilule za kontracepciju žene koriste svakog dana

Inicijalna, „prva faza" bezbednosnih testova na 40 muškaraca bila je obećavajuća, rekli su oni na samitu endokrinologa u Nju Orleansu.

Tokom 28 dana koliko je trajalo testiranje:

  • 10 ih je uzelo placebo pilulu
  • 30 ih je uzelo eksperimentalnu pilulu za muškarce, 11- beta- MNTDC

Kod onih koji su uzimali pilulu, nivo hormona koji su potrebni za proizvodnju sperme znatno su opali u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Čim bi prestali da uzimaju pilulu, nivo hormona se vraćao u normalu.

Poremećaj erekcije

U međuvremenu je bilo blažih posledica.

Petorica muškaraca koja su koristila pilulu prijavili su da im je želja za seksom opala, dok su dvojica rekla da su se srela sa poremećajem erekcije, ali da im seksualna aktivnost nije smanjena.

Profesorka Kristina Vong i njene kolege bili su uzbuđeni zbog ovih nalaza.

„Rezultati pokazuju da ova pilula kombinuje dve hormonalne aktivnosti u jednu, smanjuje proizvodnju sperme, ali i čuva libido".

Ipak, potrebna su veća istraživanja kako bi se potvrdilo da će pilula funkcionisati dobro kao zaštita od trudnoće.

Gel za tuširanje

Profesorka Vang nije testirala samo ovu pilulu kao kontracepciono sredstvo.

Ona i kolege smislili su i gel za tuširanje, koji se još uvek u fazi testiranja. Koristi se tako što se svakodnevno nanosi na leđa i ramena, kako bi koža upila hormon.

Hormon progesteron koji se nalazi u gelu blokira prirodnu proizvodnju testosterona u testisima, čime se proizvodnja sperme smanjuje na male procente ili u potpunosti.

U međuvremenu, profesorka Vang, doktorka Stefani Pejdž i naučinici sa Medicinskog fakulteta u Vašingtonu, testirali su još jedno jedinjenje - DMAU za koje smatraju da bi muškarci mogli da uzimaju svakodnevno, kao žene kontracepcionu tabletu.

Ispitivanje koje je sprovedeno na 100 muškaraca potvrdilo je da je bezbedno da se krene u sledeću etapu istraživanja.

Promene raspoloženja

Neki naučnici pokušavaju da stvore hormone za kontrolu rađanja koji će imati duže dejstvo i koji se ubrizgavaju svakog drugog meseca.

Ipak, testiranje na ovoj tretman je zaustavljeno zbog brojnih nuspojava i poremećaja.

Za muškarce koji ne žele da uzimaju hormone, naučnici traže načine da blokiraju protok sperme.

Vasagel - polimerni materijal se ubrizgava u kanale kroz koji prolazi sperma, može da postane dugotrajno kontraceptivno sredstvo za muškarce.

Do sada je testiran samo na životinjama, ali su novčana sredstva za testiranje na ljudima pristigla i očekuje se nastavak istraživanja.

Tržište

Profesor Ričard Anderson sa Univerziteta u Edinburgu vodi istraživanje o gelu za tuširanje koji sadrži hormone.

On kaže da je farmaceutska industrija spora u razvijanju ideje da muškarcima treba dodatna kontracepcija, iako postoji interesovanje.

„Mislim da industrija u tome ne vidi potencijalno tržište. Zasigurno ovakva istraživanja traže mnogo investicije".

Dobre i loše strane

Zbog slabog učešća farmaceutske industrije, kaže on, naučnici moraju da se oslanjaju na donacije, pa zbog toga istraživanja traju dugo.

Alen Pejsi, profesor andrologije na Univerzitetu u Šefildu kaže da su istraživanja o muškoj piluli za kontracepciju bila bez velikih uspeha, pa je dobro videti da se pripremaju nova testiranja.

„Ključ rešenja leži u tome da farmaceutske kompanije vide interes iz ovih proizvoda. Nažalost, do sada mali broj kompanija u ovome vidi potencijal, iz razloga koji meni nisu u potpunosti jasni, ali verujem da su više vezani za biznis, nego za nauku".