Prevara koja blokira naloge na Tviteru

Twitter app logo Image copyright Getty Images
Natpis na slici Nećete dobiti nove boje - blokiraćete nalog

Tviter je upozorio korisnike da ignorišu podvalu koja kaže da će, ako godinu rođenja pomere na 2007, dobiti novu shemu boja.

Umesto toga, nalozi korisnika koji promene godinu rođenja biće zaključani, zato što Tviter zabranjuje pristup nalogu mlađima od 13 godina.

„Molim vas, ne radite to", napisala je kompanija u tvitu.

Portparol Tvitera odbio je da potvrdi BBC-ju koliko je ljudi do sada podleglo prevari.

Tviter od maja prošle godine automatski sprečava korisnicima mlađim od 13 godina da koriste društvenu mrežu, a u uslovima korišćenja je navodeno da „nije namenjena deci".

U skladu sa Opštom regulativom za zaštitu podataka (GDPR), kompanije širom EU ne dozvoljavaju osobama mlađim od 13 godina da prave naloge bez pristanka roditelja.

Tviter je saopštio da svako ko je greškom zakljušao nalog može da prati instrukcije koje dobije u mejlu od Tvitera ili da popuni onlajn upitnik.

Prevara je kružila nekoliko dana u tvitu koji je imao skoro 20.000 retvitova od objavljivanja u ponedeljak.

BBC njuz je pronašao nekoliko korisnika koji i dalje tvituju da će promenom godine rođenja biti aktiviran novi dizajn sajta.

Čini se da su mnogi od njih uvučeni u prevara, iako su neki ostali dobronamerni u vezi s tim.

Drugi su, međutim, izrazili žaljenje što su izgubili pristup nalozima.

U još jednoj nedavnoj prevari, verifikovane Tviter naloge su preuzeli hakeri i koristili ih za širenje lažnih linkova koji nude besplatne bitkoine korisnicima.

Više o ovoj priči