Bregzit: Tereza Mej se povlači ako njen plan dobije podršku u Parlamentu

Britanska premijerka Tereza Mej
Potpis ispod fotografije,

Britanska premijerka Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej obećala je Torijevcima da će se povući sa funkcije ako njen plan za izlazak iz Evropske unije dobije podršku u Parlamentu.

Premijerka je na sastanku Komiteta 1922, što je ime poslaničke grupe Konzervativne stranke, saopštila da neće učestvovati u sledećoj fazi Bregzita koja se tiče budućih trgovinskih odnosa.

Mej, međutim, nije navela tačan datum povlačenja sa funkcije, navodi neimenovani Torijevac koji je prisustvovao sastanku komiteta.

Premijerka je povukla ovakav potez pošto su poslanici u Donjem domu Parlamenta odlučili da glasaju i o alternativnim rešenjima za Bregzit.

Torijevac Džejms Kartlidž je u govoru na sastanku komiteta 1922 rekao:

„Koliko se sećam, rekla je da neće ostati na funkciji u novoj fazi pregovora. To znači da će, kada su usvoji sporazum od izlasku iz EU, ona prepustiti funkciju nekom drugom".

Njegov stranački kolega Sajmon Hart kazao je za BBC da je Mej navela da želi da „progura" sporazum, a onda da pokrene proces za odlazak sa mesta premijerke.

Kritičari premijerke Mej ne žele da ona bude tu u sledećoj fazi razgovora o Bregzitu, kada se očekuje teška faza u određivanju novih trgovinskih odnosa.

Mej je istakla da želi da ove nedelje parlament ponovo glasa o njenom planu, pošto ga je prethodna dva puta odbacio.

Novinar BBC-ja Ijan Votson govorio je i o vrlo „tihom" prijemu koji su Torijevci priredili premijerki po dolasku na sastanak.

Predsednik parlamenta traži promene

Predsednik parlamenta Džon Berkou prošle nedelje je odbacio mogućnost da se plan premijerke treći put nađe na glasanju ukoliko se suštinski ne promeni pitanje koje se postalja poslanicima.

On je istovremeno upozorio ministre da ne pokušavaju da ne traže proceduralne načine da zaobiđu njegovu odluku.

Portparol Dauning Strita rekao je da je prošle nedelje na samitu EU u Briselu došlo do „značajnog razvoja" situacije.

Mej je tamo dobila „dodatna uveravanja" oko irskog bekstopa, a pritom je izmenjen i datum Bregzita.

Mnogi Torijevci koji su za Bregzit gledaju ka Demokratskoj unionističkoj partiji (DUP) jer je ona glavni protivnik sporazuma koji zagovara premijerka.

Džejkob Ris Mog, predsednik Evropske grupe Torijevaca za Bregzit za BBC je rekao:

„Došli smo do tačke gde je bolje da izađemo na legalan način nego da uopšte ne izađemo. Bolje je imati pola zemičke, nego da uopšte nemamo hleb".

On je dodao da je DUP „čuvar jedinstva Ujedinjenog Kraljevstva".