Prvi april: Deset priča koje deluju kao podvale, ali nisu

Clockwise from bottom left: Snoop Dogg, Grouper, Professor Geoffrey Lancaster, expert on the First Fleet piano, and pizza. Image copyright Getty/PA/BBC

Opet je 1. april i još jednom smo na zadatku da prepoznamo priče koje su podmetnuli maštoviti urednici sa ciljem da nasamare čitaoce.

Ovaj zadatak postaje sve teži iz godine u godinu, zahvaljujući uzbudljivim vremenima u kojima živimo, kao i sve tanjoj granici između pravih i lažnih vesti.

Ono što bismo nekada pripisali prvoaprilskoj šali, sada se ispostavlja kao stvarno.

Stoga, evo našeg izbora od deset najbizarnijih priča koje su, očigledno, istinite.

1. Biznismen i milijarder Ilon Mask je objavio rep pesmu.

Mask je napravio kratku pauzu od istraživanja svemira i inovativnih sistema za transport da bi objavio pesmu pod nazivom „RIP Harambe" o gorilu u zoološkom vrtu u Sinsinatiju koja je ubijena nakon što je jedan dečak upao u njen kavez 2016. godine.

2. Komičar bez ikakvog političkog iskustva osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini.

Po rezultatima sa glasačkih mesta, Volodimir Zelenski, koji je glumio predsednika na TV ekranima, dobio je 30,4 odsto glasova, dok je aktuelni lider Petro Porošenko na drugom mestu sa 17,8 odsto.

3. Ujedi komaraca mogu da se izbegnu slušanjem elektronske muzike, konkretno dabstepa, a još konkretnije slušanjem američkog muzičara Skrileksa, pokazala su nova istraživanja.

Zvuk je „ključan za razmnožavanje, opstanak i održavanje populacije kod mnogih životinja", saopštio je međunarodni tim naučnika koji su odrasle komarce izložili muzici kako bi videli da li će ih odbijati.

4. Nigerijski ministar poljoprivrede Audu Ogbe tvrdi da Nigerijci "koriste mobilne telefone da uvoze picu iz Londona" na letovima kompanije Britiš Ervejz.

Ogbe, koji je rekao da se Nigerija previše oslanja na uvoz iz inostranstva, pokrenuo je talas podsmeha na Tviteru, gde se jedan korisnik našalio: „Dragi@British_Airways, kako to da nam niste rekli da imate dostavu pice do Nigerije? Da li postoji neka aplikacija za naručivanje?". Ipak, BBC nije uspeo da nađe ni jedan dokaz da pokrepi tvrdnje ministra.

5. Riblja sluz bi mogla da pomogne u razvijanju novih antibiotika, tvrde istraživači.

Naučnici sa Univerziteta Oregon su uzeli briseve sa sedamnaest vrsta riba sa južne kalifornijske obale jer veruju da bi mogli da pronađu nove antibiotike u slojevima sluzi koja prekriva njihovu krljušt.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Zlatni japanski hamburger sadrži oko 1 kilogram govedine plus odreske vagi japanske govedine, a servira se u zemički posutoj zlatnim prahom

6. Gigantski japanski burger prekriven zlatnim prahom je visok 15 centimetara, širok 25 centimetara i težak oko tri kilograma.

Služiće se u restoranu jednog hotela u Tokiju. Grand Hajat hotel Tokio u jelovnik dodaje 'Zlatni gigantski burger' u čast novog vladara Japana, a cena ovog gurmanluka je 100.000 jena, odnosno 670 funti.

7. Naoružani policajci pomogli su hapšenju muškarca osumnjičenog za vožnju kočije pod dejstvom alkohola.

Policija jućnog Velsa postavila je poruku na svom Tviter nalogu: „Sada moramo da se obuzdamo, jer ne bismo da nasedate na nepotrebne šale!" Osumđičeni dvadesetdevetogodišnjak nije dobio prekršajnu prijavu.

8. Snup Dog je jednom ostavio veliku torbu sa oko 400.000 funti u kešu u noćnom klubu Egzeteru, gradiću na jugozapadu Engleske, izjavio je vlasnik kluba.

Džordž Sloun je rekao da je američki reper imao „mini turneju" u ovoj oblasti 2014. godine kada je slučajno ostavio prihode sa svih nastupa u torbi iza di džej kabine.

9. Američka vojska regrutuje morske životinje da bi pratila aktivnost neprijatelja.

Naučnici žele da iskoriste njihove čulne sposobnosti da bi registrovali signale koje kovencionalna tehnologija možda ne prepoznaje. Na primer, smatra se da bi „bumovi" koje proizvodi riba zrakoperka mogli da pruže informacije o obližnjim dronovima ili podmornicama.

10. Kaluđerica pevačica će se takmičiti u italijanskoj verziji TV emisije Ples sa zvezdama.

Sestra Kristina Skućija iz jednog manastira u Milanu, postala je slavna 2014. godine kada je pobedila na italijanskom pevačkom takmičenju 'The Voice'. Od tada je objavila dva albuma i spot za Madonin hit 'Like a Virgin' iz 1984. godine.

Pripremili: Ema Telvel i Metju Kenon

Povezane teme

Više o ovoj priči