Bregzit: Kakve su prognoze i koji su sledeći koraci

Tereza Mej Image copyright JEFF OVERS
Natpis na slici Tereza Mej: Rasprave oko Bregzita mogu još da potraju

Posle još jednog odbacivanja predloga za istupanje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije u parlamentu, premijerka Tereza Mej i njen kabinet razgovarali su skoro osam sati, ali je kriza oko Bregzita i dalje bez rešenja.

Mej je saopštila da će od EU tražiti novo odlaganje izlaska Velike Britanije kako bi pomerila stvari sa „mrtve tačke". Sadašnji rok je 12. april.

Kazala je i da želi zajedno sa liderom Laburističke partije Džeremijem Korbinom da se dogovori oko plana za buduće odnose Britanije i Evropske unije.

BBC novinar Džon Pienar javio je da su ministri razmatrali planove da ubrzaju pripreme za Bregzit bez sporazuma, a bilo je reči i o vanrednim izborima.

Posle glasanja u ponedeljak uveče, kada su poslanici odbacili sva četiri ponuđena predloga, urednica političke rubrike BBC-ja Loren Kuensberg kaže da parlament ne zna šta želi, te da unutar tog tela postoji više samostalnih struja i pojedinica koji nisu voljni da se situacija konačno reši.

„Ova situacija ima dva moguća scenarija: prvi je da Velika Britanija napusti EU bez postignutog dogovora, a drugi su izbori, jer ovako ostajemo u ćorsokaku".

U kom pravcu ide Velika Britanija?

Bregzit je proces koji ne traje jedan dan. Upravo zbog toga, mnogi se pitaju, šta će biti sa Britanijom.

Kada se o tome razgovara, obično se pominju ekonomske veze sa Evropskom unijom i prognoze kako će se sve to odraziti na Veliku Britaniju.

Predlog koji je bio najbliži izglasavanju prethodnih dana je ostanak u carinskoj uniji sa EU.

Prema tom predlogu, Velika Britanija bi napustila EU, ali bi zadržala slobodu kretanja i doprinosila u budžet EU.

Carinska unija i slobodna trgovina

Carinska unija omogućava da sve članice EU naplaćuju iste poreze na uvoz zemljama izvan EU.

Ona omogućava zemljama članicama da međusobno slobodno trguju, bez otežavajućih carinskih kontrola, ali ograničava njihovu slobodu za postizanje vlastitih trgovinskih sporazuma.

To je drugačije od zone slobodne trgovine, u kojoj se ne naplaćuju tarife, porezi ili kvote u okviru zone, ali su članice slobodne da postižu spoljne trgovinske sporazume.

Vlada kaže da će Velika Britanija napustiti carinsku uniju posle prelaznog perioda, ali ministri tek treba da odluče šta će je zameniti.

U kabinetu postoje podela na dva tabora - onaj koji zagovara carinsko partnerstvo i drugi koji se zalaže za sporazum zasnovan na tehnologiji „maksimalnih olakšica".

„Britanija se predomislila - zaustavite Bregzit"

Većina Britanaca želi da proces Bregzita bude zaustavljen, ali i da se raspiše novi referendum da li će zemlja ostati u EU.

Tereza Mej ne želi još jedan referendum i kaže da bi to bilo nedemokratsko kršenje poverenja u britanski narod, koji je nedvosmisleno glasao za izlazak.

Podsetimo, Engleska je glasala za Bregzit - 53,4 odsto bilo je za, a 46,6 odsto protiv.

Šta je sledeće?

  • Sreda 3. april - postoji mogućnost za novo glasanje
  • Četvrtak 4. april - Tereza Mej bi mogla ponovo da predloži glasanje o odbijenom sporazumu
  • Sreda 10. april - Sastanak evropskih lidera na kome će se razmotriti zahtev Velike Britanije za produženje prelaznog perioda
  • Petak 12. april - Dan Bregzita, ukoliko Velika Britanija ne dobije produženje prelaznog perioda
  • 23. - 26. maj - Izbori za Evropski parlament

Povezane teme

Više o ovoj priči