Dabstep muzičar Skrileks možda može da zaštiti od ujeda komaraca

Skrileks Image copyright Getty Images
Natpis na slici Odbrana od komaraca - Skrileks

Sunce vam obasjava kožu, povetarac struji kroz kosu i neko vam je upravo dodao kokos sa slamčicom. To se zove život.

Međutim, čim ste se malo opustili, počinjete da se drapate i grebete kožu na mestima ujeda komaraca koje imate svuda po telu.

Ali ne mora da bude tako.

Sudeći po nedavno izvedenom naučnom istraživanju, ujede komaraca možete da izbegnete ako slušate elektronsku muziku, a naročito dabstep i to dabstep koji pravi američki muzičar Skrileks.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Komarce odbija Skrileksova muzika

Zvuk je „ključan za reprodukciju, opstanak i održavanje populacije mnogih životinja", saopštio je međunarodni tim naučnika sa ekspertizom o komarcima i bolestima koje prenose.

Naučnici su izložili odrasle komarce žute groznice (Aedes aegypti) elektronskoj muzici da bi videli da li može da deluje kao sredstvo za odbijanje.

Pesma Scary Monsters And Nice Sprites" koja se nalazi na Skrileksovom istomenom nagrađivanom albumu, odabrana je jer u sebi ima miks izuzetno visokih i vrlo niskih frekfencija.

„Kod insekata, vibracije niskih frekfencija podstiču seksualne interakcije, dok buka ometa percepciju signala od drugih primeraka vrste i domaćina", rekli su naučnici.

Rezlutati istraživanja, objavljeni u naučnom žurnalu Akta Tropika, su odlične vesti i za nas i za Skrileksa.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Zadimljavanje se obično koristi za sprečavanje širenja komaraca žute groznice, kao što to radi ovaj čovek u Indoneziji.

Pesma je „zabavila" ženke odraslih komaraca, pa su zato ređe napadale domaćine i sa zakašnjenjem u odnosu na one koje nisu bile izložene dabstepu.

Naučnici kažu da je „pojava sisanja krvi bila manja dok je išla muzika".

Pored toga, naučnici su utvrdili da su se komarci izloženi pomenutoj pesmi „daleko ređe" parili nego komarci bez muzike.

„Činjenica da ovakva muzika može da odloži napad na čoveka, da smanji sisanje krvi i da ometa parenje daje nove mogućnosti za razvijanje lične zaštite od komaraca koja se zasniva na muzici, kao i drugih mera kontrole bolesti koje oni prenose".

Dakle, kada se sledeći put iznervirate na odmoru od češanja ruku i nogu, znate koju muziku treba da pustite preko bežičnog zvučnika.

Povezane teme

Više o ovoj priči