Istraživanje: Trećina Rusa nema novca za novu obuću - Kremlj sumnja

starija baka na ulici prodaje robu Image copyright Getty Images
Natpis na slici Trećina državljana Rusije ima problem kad treba da kupi novu obuću, pokazuje istraživanje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne razume istraživanje koje pokazuje da državljani Rusije imaju dosta muka kad treba da kupe novu obuću.

Trećina od 60.000 ispitanih domaćinstava ne može godišnje sebi da priušti dva nova para obuće po osobi, pokazuju podaci državne agencije Rostat.

Takođe, podaci pokazuju i da 80 odsto ruskih porodica jedva krpi kraj sa krajem, ali i da negde postoje blaga poboljšanja.

Međutim, deo o obući privukao je pažnju Peskova, koji je na pitanje da prokomentariše nalaze prvo duboko uzdahnuo i rekao da ih Kremlj baš i ne razume.

„Zašto obuću? Zašto trećina? Odakle ti podaci", pitao je Peskov, dodajući da će od Rostata tražiti objašnjenje.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionIz Srbije, s ljubavlju - za Vladimira Putina

Istraživanje o životnim standardima iz septembra 2018, koje se vrši na svake dve godine, dostupno je na internetu.

U njemu se navodi da polovina ispitanih domaćinstava ne može sebi da priušti nedelju dana godišnjeg odmora, 10 odsto ne jede meso ili ribu tri puta nedeljno, dok 12,6 odsto domova deli zajednički toalet ili ima poljski VC.

U ruralnim predelima poslednja brojka je još veća - na oko 38 odsto.

Ipak, ima i nekih poboljšanja - pre dve godine 15 odsto porodica nije imalo toalet, a 54 odsto nije moglo sebi da priušti odmor.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionVladimir Putin kao ikona pop kulture

Razlog zbog kojeg se brojke iz istraživanja uglavnom ne sviđaju Kremlju, mogao bi da bude zbog toga što su ekonomski problemi prilično veliki problem za ruskog predsednika Putina.

Nakon perioda ekonomskog rasta, kojem su doprinele visoke cene goriva, a samim tim i uspeh, Putinov rejting sad pada jer ruske porodice već petu godinu u nizu žive sa umanjenim prihodima.

To pokazuju i poslednji podaci - 52,9 odsto ispitanika ne može da „preživi" neočekivane troškove, poput većih po kući ili lečenja.

U 2016. kada je prethodno istraživanje izvršeno, ta brojka je bila 44,2 odsto.

Međutim, sa državnih televizija u ruske domove redovno stižu drugačije informacije, a Putin je obećao da će do 2024. prepoloviti broj siromašnih u zemlji.

Problemi kupovine nove obuće su u međuvremenu daleko od Peskova, koji je fotografisan u cipelama vrednim kao dve mesečne minimalne plate u Rusiji.

Više o ovoj priči