HPV vakcina povezana sa „dramatičnim" opadanjem broja bolesti grlića materice

Girl being vaccinated

Autor fotografije, Getty Images

Rutinska vakcinacija devojčica HPV vakcinom u Škotskoj dovela je do „dramatičnog" pada bolesti grlića materice, pokazuju najnovija istraživanja.

Humani papiloma virus (HPV) je seksualno prenosiva bolest i neki tipovi su povezani sa rakom grlića materice.

Istraživači su rekli da je od uvođenja programa imunizacije pre deset godina, vakcina skoro u potpunosti iskorenila slučajeve predkancerogenog stanja kod mladih žena.

Otkrili su da je vakcina dovela do smanjenja predkancerogenih ćelija u 90 odsto slučajeva.

Učinak ovog programa imunizacije, kako su saopštili istraživači, premašio je očekivanja.

U poslednjoj deceniji, devojčice školskog uzrasta širom Velike Britanije su vakcinisane sa 12 ili 13 godina.

Odziv za vakcinisanje u Škotskoj je oko 90 odsto.

Ekipa naučnika sa univerziteta Stretklajd, Edinburg, Aberdin i Glazfov Kaledonijan analizirala je proces vakcinacije i pregleda oko 140.000 žena koje su u periodu od 2008. do 2016. prvi put išle na preglede grlića materice.

U studiji, koju je objavio BMJ magazin, zaključeno je da je vakcinacija protiv HPV virusa dovela do dramatičnog smanjenja preinvazivnih oboljenja grlića materice.

Dodaje se da je vakcina veoma efikasna i da bi u budućnosti trebalo u velikoj meri da smanji stopu oboljevanja od raka grlića materice.

Situacija u Srbiji

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, koje je objavilo Udruženje onkologa i ginekologa Srbije.

U saopštenju objavljenom tokom obeležavanja evropske nedelje borbe protiv ove bolesti, navodi se i da od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre 600 žena.

Predstavnici tog Udruženja naveli su i da je jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa - vakcina protiv HPV-a kao i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije.

"Vakcina protiv HPV-a se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu", piše u saopštenju.

Šta je HPV virus?

Autor fotografije, Getty

  • HPV je naziv za određene virusu iz iste grupe. Postoji više od 100 tipova HPV-a
  • Mnoge žene će se tokom života inficirati HPV virusom bez štetnih posledica
  • U najvećem broju slučajeva neće biti simptoma, a infekcija će proći sama od sebe. Ipak, u nekim slučajevima infekcija je uporna i može da dovede do bolesti grlića materice
  • Neke vrste HPV virusa su veoma opasne jer su povezane sa razvojem pojedinih kancera
  • Skoro svi rakovi grlića materice (99,7%) su izazvani infekcijom od visokorizičnih tipova HPV virusa
  • Mnogi tipovi HPV virusa utiču na usta, grla i genitalne regije. Lako se dobijaju - HVP virus se prenosi i seksualnom kontaktom.

Izvor: NHS

Rak grlića materice je drugi najčešći tip raka kod žena do 35 godina u Velikoj Britaniji.

„Programi širom sveta za prevenciju raka grlića materice moraće da uzmu u obzir rezultate istraživanja", navodi se u studiji.

Kada je počeo program vakcinacije, israživači su mislili da će eliminisati dve vrste HPV virusa koji su uzročnici 80 odsto predkancerogenih stanja.

Umesto toga, pronašli su način da se izbore sa još tri tipa što je dovelo 90 odsto uspešnosti u uklanjanju uzročnika u Škotskoj.

Autor fotografije, Peter Devlin

Potpis ispod fotografije,

Doktor Kevin Polok

I kod nevakcinisanih žena je zabeleženo smanjenje broja obolelih, što nagoveštava da je prekid procesa prenošenja HPV virusa doveo do značajnog jačanja onoga što naučnici zovu „imunitetom krda".

Novija istraživanja pokazala su da HPV ima određenu ulogu u razvoju drugi vrsta raka, pogotovo u predelima glave, vrata, vagine i anusa.

Doktor Kevin Polok sa univerziteta Glazgov Kaledonijan rekao je da su impresivne brojke koje potvrđuju da bi „vakcina protiv HVP virusa u sledećih nekoliko godina značajno trebalo da smanji broj slučajeva raka grlića materice".

Dodao je i da je „najvažnija poruka da vakcine deluju".

„Ako ostane veliki odziv, virus neće imati gde da pobegne i eliminisaćemo ga", naveo je Polok.

On je podsetio da je istraživanje obuhvatilo 140.000 žena i da zbog toga zaključak o učinkovitosti vakcine ne može da se dovede u pitanje.

Lorina priča: Bris mi je spasio život

Autor fotografije, Paul Chappells

Potpis ispod fotografije,

Lori Mekdam je dijagnostifikovan rak 2016.

Lora Mekadam, koja ima 33 godine, rekla je da bi volele da joj je vakcina bila dostupna kada je išla u školu.

Njoj je 2016. godine otkriven rak grlića materice nakon rutinskog brisa. Prethodno nije bilo nikakvih simptoma.

„To je sjajna ideja. Ne vidim zašto ljudi ne bi pristali na vakcinaciju. Da ne bi morali da prolaze kroz ono što sam ja", kazala je Mekadam.

Zbog komplikacija nije mogla na hemoterapiju, već je išla na laserski zahvat, a izvadili su joj limfne čvore i matericu.

Sada ide na redovne polugodišnje kontrole.

„Iako sam bila na lečenju, moja noćna mora nikada neće proći jer ću stalno da budem zabrinuta da li će se rak vratiti. Savetujem sve devojke da se vakcinišu jer to zaista deluje. I neka se pregledaju, to mu je spasilo život", poručila je Mekadam.

Robert Mjuzik, izvršni direktor Fonda Jo za borbu protiv raka grlića materice, kaže da rezulati istraživanja jasno pokazuju uticaj vakcine protiv HPV virusa.

„Srećni smo što imamo tako efikasan preventivni program. To znači da smo blizu eliminacije ove vrste raka", istakao je Mjuzik.

On je dodao da sada treba obratiti pažnju na one delove zemlje gde je niži odziv na vakcinaciju.

Škotski ministar za javno zdravlje Džo Ficpatrik ocenio je da će istraživanje „spasiti živote" i da bi trebalo nastaviti sa razvojem programa uključivanjem i dečaka u vakcinaciju do kraja godine.

„Test je jedinstven i može da spreči pojavu bolesti. U osam od 10 slučajeva lečenje na osnovu pregleda sprečiće da se rak napreduje", zaključio je Ficpatrik.