Bregzit: Britanija traži novi rok, a Tusk „ima plan"

Donald Tusk and Theresa May Image copyright Reuters
Natpis na slici Tuskov plan moraju da odobre lideri Evropske unije

Britanska premijerka Tereza Mej tražila je od Evropske unije novo odlaganje Bregzita do 30. juna.

Prema aktuelnom planu, Britanija bi EU trebalo da napusti 12. aprila, iako britanski poslanici još nisu odobrili plan kako da se to dogodi.

Premijerka je predložila da ukoliko poslanici na vreme odobre sporazum o Bregzitu, Britanija će napustiti Uniju pre izbora za Evropski parlament 23. maja.

Rekla je i da će Britanija pripremiti kandidate za te izbore, za slučaj da do Bregzita ne dođe do tada.

U međuvremenu je urednici BBC-ja za Evropu Katji Adler visoki zvaničnik EU rekao da će predsednik Evropskog saveza Donald Tusk predložiti Britaniji 12-mesečno „fleksibilno" produženje roka za Bregzit.

„Veruje da će sporazum odgovarati i EU i Britaniji, a kao što mi je jedan EU zvaničnik rekao, time će se izbeći da Brisel mora da na svakih nekoliko nedelja odgovara na zahteve Britanije za kratko produženje roka", navodi ona.

Image copyright EPA
Natpis na slici Laburisti i konzervativci danas nastavljaju razgovore

Britanski državni tužilac Džefri Koks izjavio je nešto ranije za BBC da će, ako sporazuma o Bregzitu ne bude, odlaganje biti dugo.

Iz Dauning strita kažu da su „tehnički razgovori" laburista i konzervativaca o planu za Bregzit u četvrtak bili „produktivni" i da će biti nastavljeni u petak.

Premijerka Tereza Mej izjavila je da je dalje odlaganje datuma Bregzita potrebno ako Britanija želi da izbegne napuštanje EU bez sporazuma, što je scenario za koji i lideri EU i britanski poslanici smatraju da bi stvorio dosta problema.

Poslanici su u sredu naterali Mej da od EU traži novo odlaganje roka za izlazak iz Unije.

Međutim, poslanici žele da odlaganje bude što je kraće moguće.

Kako bi se to dogodilo, ona i lider laburista Džeremi Korbin će morati da se dogovore o načinu izlaska, pa da o tome glasaju poslanici, i to pre 10. aprila, kada će lideri EU razmotriti zahteve za produženje roka.

Ukoliko sporazuma ne bude, Mej kaže da će pred poslanike biti iznet niz predloga „kako bi utvrdili kojim putem da idu".

Koks je za BBC politički podkast rekao da jedan od scenarija uključuje prihvatanje bilo kakvog produžetka koje EU nudi, što će verovatno biti „duže od nekoliko nedelja ili meseci".

Lideri EU su podeljeni oko toga da li da dozvole produžetak roka i na koji način.

Više o ovoj priči