Dubai: Britanki preti zatvor zbog vređanja bivšeg muža na Fejsbuku

Laleh Shahravesh Image copyright Laleh Shahravesh
Natpis na slici Lale Šaraveš preti kazna zatvora zbog komentara ne Fejsbuku

Žena iz Londona nazvala je novu suprugu njenog bivšeg muža „kobilom", a njega „idiotom" i sada bi mogla da dobije dve godine zatvora - u Dubaiju.

Lale Šaraveš (55) uhapšena je na aerodromu u Dubaiju, gde je otišla kako bi prisustvovala sahrani bivšeg muža, zbog dva komentara objavljena na Fejsbuku 2016. godine.

„Nadam se da ćeš završiti ispod zemlje, idiote. Ostavio si me zbog ove kobile", napisala je tada ispod fotografije novog para.

Prema zakonima Ujedinjenih Arapskih Emirata, za uvredu i klevetu na društvenim mrežama sledi visoka novčana kazna ili kazna zatvora.

Iz britanskog Ministarstva inostranih poslova kažu da joj pomažu koliko god mogu, dok porodica najavljuje žalbu.

Šta se desilo?

Šaraveš je sa bivšim mužem bila u braku 18 godina, tokom kojih je osam meseci živela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navode iz NVO „Uhapšeni u Dubaiju", koja strancima pomaže oko pravnih pitanja u UAE.

U jednom trenutku se sa ćerkom vratila u Britaniju, dok je njen muž ostao u UAE i razveli su se.

Šaraveš je nešto kasnije na Fejsbuku videla da se njen bivši muž ponovo ženi i to tako što je naletela na fotografiju novog para.

Tada je na farsi jeziku ostavila sporni komentar.

Iz organizacije „Uhapšeni u Dubaiju" navode da Šaraveš može da dobije i do dve godine zatvora, kao i novčanu kaznu od 50.000 funti (nešto manje od 7.000.000 dinara), iako je sporni komentar okačila dok je bila u Britaniji.

Kako ističu, komentar je nadležnima prijavila nova supruga njenog bivšeg muža, koja živi u Dubaiju.

Šaraveš je sa 14-godišnjom ćerkom 10. marta otputovala u UAE na sahranu, nakon što je otac devojčice i njen bivši muž preminuo od srčanog udara.

U trenutku hapšenja Šaraveš je bila sa ćerkom, koja je kasnije sama odletela za Britaniju.

„Osvetoljubivo"

Izvršna direktorka NVO „Uhapšeni u Dubaiju" i advokatica Rada Stirling kaže za BBC da su i njena organizacija i Ministarstvo inostranih poslova Britanije tražili od žene iz Dubaija da povuče optužbe, što je ona odbila.

Odluka „deluje veoma osvetoljubivo", ističe Stirling.

Stirling navodi i da je njena klijentkinja platila kauciju, pa je trenutno na slobodi, ali joj je pasoš oduzet i trenutno živi u hotelu.

Kako kaže, Šaraveš i njena ćerka su veoma uznemirene i biće im potrebno dosta da se oprave.

„Sve što devojčica želi je da ponovo bude sa majkom", navodi Stirling, dodajući da devojčica pomaže u sastavljanju žalbe.

Ona ističe i da „niko nije zaista svestan" ozbiljnosti sajber zakona u UAE, kao i da britansko Ministarstvo inostranih poslova nije kako treba upozorilo turiste.

U izjavi Ministarstva se navodi: „Naše osoblje pomaže Britanki i njenoj porodici nakon privođenja u UAE. U kontaktu smo i sa zvaničnicima UAE zbog njenog slučaja".

Više o ovoj priči