Bregzit: Kako funkcionišu evropski izbori

  • Rejčel Šraer
  • BBC
Britanija i Evropa će bar još neko vreme da idu zajedno ruku pod ruku

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Britanija i Evropa će bar još neko vreme da idu zajedno ruku pod ruku

Pripreme za izbore za Evropski parlament koji će se održati 23. maja počele su širom EU, a na njima će najverovatnije učestvovati i Velika Britanija, pošto je Brisel pristao da Bregzit odloži do oktobra.

Iako je britanska premijerka Tereza Mej rekla da ova država neće učestvovati na izborima, ako njen plan za Bregzit dobije podršku pre evropskog glasanja, deluje da će Britanija i tada biti deo Evropske unije.

Šta je Evropski parlament?

Predstavnike u ovom parlamentu direktno biraju glasači iz EU.

Odgovoran je, zajedno sa Savetom ministara zemalja članica Evropske unije, za izradu zakona i odobravanje budžeta.

Ima ulogu i u odnosima Brisela sa drugim državama, kao i sa zemljama koje žele da se pristupe bloku.

Njeni članovi zastupaju interese različitih zemalja i različitih regiona u okviru EU.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Poslanici u evropskom parlamentu

Kako se biraju poslanici?

Svakih pet godina, građani zemalja EU izlaze na birališta da izaberu poslanike Evropskog parlamenta.

Svakoj zemlji dodeljen je određeni broj poslaničkih mesta, otprilike proporcionalno sa brojem njenih stanovnika. Najmanja, Malta (broj stanovnika: oko pola miliona) ima šest predstavnika u Evropskom parlamentu, dok najveća Nemačka (broj stanovnika: 82 miliona) ima 96.

U sadašnjem parlamentu sedi 751 od koji 73 predstavlja Veliku Britaniju.

Kandidati mogu da se kandiduju samostalno ili kao predstavnici jedne od britanskih političkih partija.

Kad se izaberu, oni predstavljaju različite regione zemlje, u skladu sa brojem stanovnika. Severoistok Engleske i Severna Irska imaju po tri, dok jugoistok Engleske sa Londonom ima 18 predstavnika.

Zemlje članice mogu da organizuju izbore za Evropski parlament u skladu sa nacionalnim zakonima, ali moraju da se drže nekih zajedničkih pravila. Poslanici u Evropskom parlamentu biraju se prema proporcionalnom izbornom sistemu - na primer, stranka koja osvoji trećinu glasova, osvaja trećinu poslaničkih mesta.

Izlaznost u Velikoj Britaniji na izborima za Evropski parlament niska je i po standardima EU, i po standardima drugih britanskih izbora.

Poslednji put kada su izbori održani 2014. godine, izlaznost u celoj uniji je bila 43 odsto.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Kako izgleda sednica Evropskog parlamenta

Koliko izbori koštaju?

Poslednji put kad su održani izbori za Evropski parlament 2014. godine, Velika Britanija je na njih potrošila 109 miliona funti (126 miliona evra)

Glavni troškovi odlazili su na samo glasanje (obezbeđivanje birališta i mesta na kojima se broje glasovi), slanje informacija o kandidatima i slanje glasačkih listića poštom.

Šta će se desiti ako Velika Britanija ode?

Kad Velika Britanija ode, EU planira da smanji ukupan broj poslaničkih mesta u parlamentu sa 751 na 705.

Dvadeset sedam britanskih poslaničkih mesta će se raspodeliti na drugih 14 zemalja članica koje trenutno nisu dovoljno zastupljene. Ostala mesta biće `ugašena`, ali će kasnije moći da budu dodeljena svakoj novoj zemlji članici koja pristupi uniji.

EU je već usvojila zakon kojim se menja broj poslanika i raspodela mandata, ali će zakon stupiti na snagu tek kada Velika Britanija zvanično izađe iz EU.

Ako Velika Britanija izabere poslanike za evropski parlament, a zatim napusti EU, britanski poslanici neće preuzeti mandate, a njihova poslanička mesta ostaće prazna.

Biblioteka Donjeg doma kaže da bi na ovim izborima mogli da budu izabrani i poslanici iz drugih zemalja koji bi preuzeli britanske mandate kada Britanija napusti EU.