Bez plastike u pakovanjima Ginis piva

limenke Ginisa Image copyright Diageo
Natpis na slici Ginis pivo biće pakovano u ambalažu koja može da se reciklira

Kompanija Dijadžio objavila je da će prestati da koristi plastiku za pakovanje poznatog Ginis piva.

Plastika se neće više koristiti ni u pakovanjima piva Harp, Rokšor i Smitvik, a sve to deo je inicijative vredne 16 miliona funti.

Kompanija će promene početi da uvodi postepeno u Irskoj od avgusta, a pakovanja limenki će se prodavati u „kartonu koji je sto odsto pogodan za reciklažu i biorazgradiv".

Nova pakovanja će se naredne godine distribuirati širom Velike Britanije i sveta.

Mnoge kompanije su se obavezale da će više pažnje posvetiti ekologiji, usled sve veće zabrinutosti zbog posledica koje na prirodu ima plastičnog otpada - o čemu govore emisije poput BBC-jeve Plave planete Dejvida Atenboroa.

Kompanija Karlsberg za povezivanje limenki od prošle godine koristi lepak umesto plastike.

I kompanija Nestle nedavno je zamenila plastične slamčice papirnim.

Koka-kola je prošlog meseca objavila da godišnje koristi tri miliona tona plastike za ambalažu.

Ti podaci su deo izveštaja Fondacije Elen Mekartur, koja se zalaže za to da kompanije i vlade urade više u suzbijanju zagađenja od plastike. U okviru kampanje koju vodi ova organizacija, 150 kompanija obećalo je da će smanjiti upotrebu plastike.

„Održiva pivara"

Fabrika za flaširanje i pakovanje kompanije Dijadžio u Severnoj Irskoj biće prva koja će praviti nove, kartonske pakete, a u pogon će biti investirano osam miliona funti.

U njoj se pakuju proizvodi koji se izvoze širom sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Južnu Koreju i zemlje Evrope.

Kompanija Dijadžio je saopštila da je manje od pet odsto svih njihovih pakovanja plastično, a da će ova promena smanjiti upotrebu plastike za oko 400 tona godišnje.

„Upravljanje našim uticajem na životnu sredinu važno je i za planetu i za finansijsku održivost našeg poslovanja", rekao je Oliver Lumis, direktor kompanije Dijadžio.

„Mi već imamo u Dablinu jednu od najodrživijih pivara na svetu, a sada smo predvodnici u proizvodnji takvih pakovanja. Ovo su dobre vesti za zaštitu životne sredine, ali i za naš brend."

Više o ovoj priči