Pulicer: Lokalne novine osvojile nagradu za izveštavanje o masakru u redakciji

žrtve pucnjave u anapolisu Image copyright EPA

Lokalne američke novine Kapital Gazet osvojile su Pulicerovu nagradu za izveštavanje o masakru u sopstvenoj redakciji.

Međutim, slavlja nije bilo kada su reporteri u Merilendu saznali da su osvojili najprestižniju nagradu za novinarstvo u Americi.

Novinari su se tiho zagrlili u znak sećanja na petoro kolega koji su poginuli kada je napadač sa vatrenim oružjem uleteo u redakciju u junu 2018.

Pulicerovu nagradu su dobili i Njujork Tajms i Vol Strit Žurnal za istraživačke tekstove o predsedniku Trampu.

Novine Kapital Gazet u Anapolisu dobile su specijalnu nagradu za izveštavanje i hrabrost tokom jednog od najsmrtonosnijih napada na novinare u istoriji Amerike.

Odbor koji bira dobitnike Pulicerove nagrade, Kapital Gazeti je uz specijalno priznanje dodelio i 100.000 dolara.

Novinari Džon MekNamara, Vendi Vinters, Rebeka Smit, Džerald Fišman i Rob Hjasen ubijeni su u napadu prošlog leta.

Međutim, sledećeg dana redakcija je uspela da novo izdanje objavi na vreme.

Za napad je optužen čovek koji je godinama bio nezadovoljan radom redakcije Kapital Gazete. Rekao je da nije kriv na saslušanju prošle godine.

Još dve lokalne novine osvojile su Pulicerovu nagradu za izveštavanje o masovnim ubistvima.

List Post-Gazeta iz Pitsburga je dobio nagradu za udarnu vest zbog „temeljnog, saosećajnog" izveštavanja o prošlogodišnjem napadu na sinagogu u Pensilvaniji u kojoj je ubijeno jedanaestoro ljudi.

Dnevne novine San Sentinel sa južne Floride dobile su Pulicera za izveštavanje o pucanjavi u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u kojoj je ubijeno 17 ljudi.

Ovaj list je dobio nagradu za javni doprinos zbog „razotkrivanja propusta zvaničnika škole i policije pre i posle smrtonosnog napada vatrenim oružjem".

Njujork Tajms je dobio nagradu za izveštavanje o finansijama Donalda Trampa i tome kako je Tramp izbegavao plaćanja poreza, kao i još jedno priznanje za rad redakcije na serijalu eseja.

Vol Strit Žurnal je osvojio nacionalnu nagradu za izveštavanje i razotkrivanje tajnih isplata američkog predsednika navodnim bivšim ljubavnicama za vreme predsedničke kampanje.

Vašington Post je takođe dobio dva Pulicera - za fotografije iz Jemena i za kritiku u oblasti recenzija knjiga i eseja.

Novinska agencija Rojters je dobila nagradu za istragu ubistava desetoro Rohindža izbeglica u selu u mjanmarskoj državi Rakin.

Više o ovoj priči