Areti Frenklin posthumno dodeljena Pulicerova nagrada

Areta Frenklin Image copyright Getty Images
Natpis na slici Kraljica soula dobila Pulicera posthumno

„Kraljica soula" dobitnica je Pulicerove nagrade.

Areta Frenklin nagrađena je specijalnim priznanjem za „ogroman doprinos američkoj muzici i kulturi".

Samo 11 muzičara pre nje je dobilo ovo priznanje, a među njima su Bob Dilan, Skot Džoplin i Džon Koltrejn. Areta je prva žena u ovoj grupi.

Poznata pevačica je preminula od raka pankreasa u avgustu 2018, u 76. godini.

Osvojila je 18 Gremija, imala 17 hitova na listama najboljih pesama u Americi i bila prva žena uvrštena u Dvoranu slavnih rokenrola.

Bila je umetnica snažnog glasa, a pevala je pevala džez, soul, ritam i bluz.

Magazin Roling Stoun proglasio ju je najboljom pevačicom svih vremena, zahvaljujući pesmama Respect, Chain Of Fools i (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

Ove godine, Pulicerovu nagradu za muziku dobila je Elen Rid za operu p r i s m.

Žiri koji je odlučivao o dobitnicima Pulicera opisao je delo kao „hrabru novu operu (...) sa teškom temom - posledicama seksualnog i emocionalnog zlostavljanja".

„Osećaj je nerealan", rekla je kompozitorka iz Tenesija.

Pulicerova nagrada dodeljuje se i za književnost, pozorište i novinarstvo.

Džeki Siblis Druri dobila je nagradu za Fairview, predstavukoju je žiri nazvao „teškom dramom koja se bavi pitanjem rase" i publiku navodi da se suoči sa „dubokim predrasudama".

Pisac Ričard Pouers osvojio je nagradu za fikciju za The Overstor, priču o Amerikancima koje je spojila prirodna katastrofa, dok je Dejvid V. Blajt dobio nagradu za biografiju Frederika Daglasa, odbeglog roba koji je postao vođa abolicionističkog pokreta.

Njujork Tajms i Vašington Post dobili su nagrade za novinarstvo za izveštavanje o predsedniku Trampu, dok je specijalna nagrada pripala je Kapital Gezetii novinarima koji su izgubili petoro kolega kada je napadač sa vatrenim oružjem uleteo u redakciju u junu 2018.

Više o ovoj priči

Povezani internet linkovi

BBC nije odgovoran za sadržaj sajtova sa spoljnih linkova