Obnova Notr Dama: Francuska zove svetske arhitekte u pomoć

Zvonik Notr Dama u plamenu

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Zvonik Notr Dama u plamenu

Francuska planira da pozove svetske arhitekte da predlože idejna rešenja za novi zvonik koji će biti izgrađen na katedrali Notr Dam.

Premijer Eduar Filip rekao je novinarima da se nada da će „novi zvonik biti prilagođen tehnikama i izazovima našeg doba".

U požaru, koji je u ponedeljak zahvatio 850 godina staru gotičku katedralu, uništeni su krov i zvonik.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će katedrala posle obnove biti „još lepša" - i da želi da rekonstrukcija bude završena u narednih pet godina.

Uprkos Makronovim najavama, stručnjaci smatraju da će obnova trajati decenijama.

Uzrok požara istražuje pedeset osoba. Pariski javni tužilac Remi Hejc rekao je da nema očiglednih znakova da je požar podmetnut i da veruje da je vatra izbila usled „nesrećnog slučaja".

Kompanije i vlasnici nekih od najvećih firmi u Francuskoj obećali su pomoć u vrednosi od 800 miliona evra za obnovu katedrale pod zaštitom Uneska.

Šta kaže Makron?

Makron je u utorak uveče rekao da želi da katedrala bude rekonstruisana do 2024. godine - kada će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara.

„Notr Dam će nakon obnove biti još lepši i želim da to bude urađeno u narednih pet godina, mi to možemo", rekao je Makron koji je već obećao da će pokrenuti međunarodnu akciju prikupljanja sredstava za obnovu katedrale.

„Ovu katastrofu možemo da pretvorimo u priliku da radimo zajedno."

Međutim, Erik Fišer, šef fondacije zadužene za obnovu hiljadu godina stare katedrale u Strazburu, izjavio je za AFP da će obnova Notr Dama trajati „decenijama".

Frederik Letof, rukovodilac Grupacije kompanija za restauraciju istorijskih spomenika, veruje da je za obnovu potrebno deset do 15 godina. On kaže da je neophodno uložiti i rad i vreme kako bi se lokacija obezbedila, pre nego što počnu radovi na obnovi.

Potpis ispod videa,

U kakvom je stanju bio Notr Dam pre požara

Kolika je šteta?

Požar je primećen u 18:43 u ponedeljak i potpuno je ugašen 15 sati kasnije. U plamenu je uništen skoro ceo krov, a čuveni zvonik se urušio.

Prilaz katedrali još uvek nije dozvoljen stručnjacima koji bi trebalo da procene štetu, a vatrogasci su poslali dron kako bi videli šta je oštećeno.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Zvonik katedrale pre, tokom i nakon požara

Na fotografijama nastalim posle požara vidi se da bar jedna od čuvenih rozeta nije uništena, ali se ne zna sudbina drugih vitraža. Orgulje iz 18. veka nisu izgorele, ali se još uvek ne zna da li su oštećene.

Za procenu iznosa štete je još uvek rano, saopštila je nezavisna neprofitna organizacija Fondacija Nasleđe (Fondation du Patrimoine).

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Luron Njunjez rekao je da je osnova zgrade u dobrom stanju, ali da je primećeno da su neki kameni svodovi i ostaci krova popustili.

Oko 400 vatrogasaca spasilo je strukturu katedrale, kao i dva tornja, izjavio je Njunjez.

Makron je takođe pohvalio rad vatrogasaca rekavši da su preuzeli „ogroman rizik" kako bi obuzdali požar.

Molitva za katedralu

Patrik Džekson, BBC Vesti, Pariz

Prve večeri nakon požara, Francuzi su okupili u blizini katedrale i zapevali himnu.

„Kao francuski katolik osećao sam se jako loše nakon požara, tako da ovo bdenje vidim kao priliku da kažem da čak i da je plamen uništio katedralu, mi možemo da je obnovimo, jer crkva nije napravljena od kamenja, već je živo biće", rekao je 22-godišnji Ilua.

On smatra da katedrala treba da bude obnovljena tako da izgleda potpuno isto kao pre.

„Mi smo katolici, ali je ova katastrofa ujedinila sve Francuze - katolike, muslimane, ateiste - u nadi da će katedrala biti obnovljena."

Svi su ponosni i na vatrogasce. Gomila je u sred pesme stala i uputila gromoglasan aplauz vatrogascima koji su prolazili.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Jedan od čuvenih vitraža preživeo je požar

Šta sad?

Istražitelji koji pokušavaju da utvrde uzrok požara počeli su da saslušavaju radnike pet kompanija koje su izvodile radove u katedrali. Zvaničnici pokušavaju da utvrde da li je požar izbio zbog radova.

„Ništa ne ukazuje da je požar namerno podmetnut", rekao je javni tužilac Remi Hejc, dodajući da očekuje da će istraga biti „duga i složena".

Sredstva za obnovu katedrale već su ponudile neke države, kompanije i pojedinci:

  • Milijarder Fransoa Anri Pinoa, predsednika i generalnog direktora Kering grupe koja je vlasnik modnih marki Guči i Iv Sen Leron, obećao je 100 miliona evra
  • Porodica Bernara Arnoa i kompanija u njihovom vlasništvu LMVH, u čijem sastavu se nalaze Luj Viton i Sefora, najavila je pomoć od 200 miliona evra
  • Kompanija L'Oreal i porodica Betenkur, u čijem vlasništvu je ova firma, obećali su da će dati 200 miliona evra, dok je naftni gigant Total obećao pomoć od 100 miliona evra

Ministar kulture Frank Riester je rekao da će relikvije i neka umetnička dela biti odneta u muzej Luvr kako bi bila restaurirana.

Tako će u Luvr biti odneta kruna od trnja koju je Isus, kako se veruje, nosio pre raspeća, kao i tunika kralja Luja XIV.