U Fotografijama: Dan planete Zemlje i žene koje menjaju svet

Fotografi ženske neprofitne organizacije Lensational otkrivaju priče o ženama u Africi koje zarađuju za život od očuvanja životne sredine.

Presentational white space

Sakupljačica plastike

Autor fotografije, Doreen Ntumy/Fibi Afloe/Lensational

U Akri, glavnom gradu Gane, voda može da se kupi, ali se prodaje u plastičnim kesicama koje preplavljuju grad. Četrdesetpetogodišnja Ja Sule sakuplja kesice sa ulica i svakog dana napuni pet velikih kesa do vrha. Kesice potom prodaje reciklažnoj kompaniji, kako bi izdržavala decu i unuke.

Autor fotografije, Doreen Ntumy/Fibi Afloe/Lensational

Kaže da joj je drago što može da doprinese rešavanju problema viška plastike u Akri.

Autor fotografije, Lensational/Doreen Ntumy

Od recikliranih kesica se prave kabanice i slični proizvodi.

Seme promene

Autor fotografije, Victoria Akeere/Lensational

Semenke bundeve se suše na suncu u Port Harkortu u Nigeriji.

U Nigeriji, najčešće su žene te koje uzgajaju, obrađuju i prodaju ove semenke, koje poboljšavaju kvalitet zemljišta i često se koriste u ishrani.

Izveštaj Ujedinjenih nacija je pokazao da će znanje u oblasti poljoprivrede, koje su žene stekle radeći na manjim farmama, biti ključno u promovisanju biodevrziteta i ograničavanju nestašice hrane uzrokovane klimatskim promenama.

Perle za spas

Autor fotografije, Tetek Manina/Lensational

Pripadnice Masaji naroda prave perle u nacionalnom parku Amboseli u Keniji. Za novac koji zarade od prodaje perli, žene u ovaj oblasti kupuju svetla, kojim upozoravaju divlje životinje na opasnost od lovaca.

Autor fotografije, Nuruantai Keuwa/Lensational

Autor fotografije, Lensational/Leina Lalaito

U kulturi Masaja, žene su tradicionalne čuvarke stoke i zbog toga vode računa i o divljim životinjama. Žena na ovoj fotografiji je članica specijalnog tima koji sarađuje sa Međunarodnim fondom za dobrobit životinja (IFAW).

Sve fotografije su deo knjige Šuma koju delimo, koju je objavila neprofitna organizacija Lensational.