Al- Bagdadijeva prva video poruka upućena vojnicima u zadnjih pet godina

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionVideo poruka Abu Bakar al-Bagdadija

Islamska država objavila je video snimak na kome je kako tvrdi njen lider, Abu Bakr al-Bagdadi, koji obećava osvetu zbog gubitka teritorije.

On nije viđen od 2014. godine, kada je iz Mosula proglasio stvaranje „kalifata" u pojedinim delovima Sirije i Iraka.

U novom snimku, Bagdadi priznaje poraz u Baguzu, poslednjem uporištu te organizacije u regionu.

Nejasno je kada je video poruka snimljena, a ISIS tvrdi da je nastala u aprilu.

Snimak je objavljen na medijskoj mreži militantne grupe al-Furkana.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da će stručnjaci pregledati snimak kako bi utvrdili njegovu autentičnost.

On je dodao da koalicija predvođena SAD-om ostaje posvećena tome da „lideri ISIS koji su ostali, dobiju ono što zaslužuju".

Šta stoji u poruci?

Bagdadi kaže da je dobio obećanja da su mu vojnici u Burkini Faso i Maliju odani. On je govorio i o protestima u Sudanu i Alžiru - rekavši da je džihad jedino rešenje za „tirane".

U obe zemlje dugogodišnji vladari su svrgnuti tokom ovog meseca.

Bagdadijeva slika nestaje na kraju video snimka, a umesto nje čuje se audio zapis sa njegovim glasom u kome on govori o napadima na Uskrs u Šri Lanki, što sugeriše da je taj deo snimljen nakon glavne video poruke.

Bagdadi kaže da su napadi u Šri Lanki osveta za pad sirijskog grada Baguza.

BBCijeva Mina al-Lami podseća na inicijalne tvrdnje ISIS o napadima u Šri Lanci u kojima se nijedan grad ne spominje.

Image copyright AFP
Natpis na slici Bagdadi u javnosti nije viđen od ovog trenutka kada se pojavio u Mosulu 2014.

Bagdadi - Iračanin čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri - poslednji put se čuo na audio snimku u avgustu prošle godine.

Tada se činilo da pokušava da skrene pažnju sa gubitaka svoje grupe, kaže dopisnik BBC-a za Srednji istok Marton Pesionsa.

Međutim ovaj najnoviji 18-minutni video se bavi gubicima.

„Bitka za Baguz je gotova", kaže on, dodajući: „Nakon ove bitke mnogo toga će se još dešavati."

On je navodno rekao i da se grupa bori sa „osipanjem".

Poražen, ali ne odustaje

Analiza BBC dopisnika iz oblasti bezbednosti Franka Gardnera

Za njegove okorele sledbenike, postoji gotovo isto toliko simbolike u ovom videu koliko i sadržaja.

Osnovna poruka nije samo preživljavanje uprkos svemu. Kadar je ovde remek-delo Osama bin Laden: vođa džihadista čuči prekrštenih nogu u bezličnoj prostoriji pored Kalašnjikova, u kvazi-vojnom ribarskom prsluku, a verni drugovi mirno raspravljaju o planovima, i o dugoj sivoj bradi kao simbolu preranog starenja (Bagdadi ima samo 47 godina).

U poslednjih pet godina, Islamska država je u velikoj meri potisnula Al Kaidu na medijskom frontu. Istovremeno, ISIS je dopreo do potencijalnih džihadističkih grupa u oblastima Afrike i Azije koje su ranije tražile podršku Al-Kaide.

Glavni cilj ovog videa je jasan: pokazati da je, uprkos velikom vojnom porazu, ISIS preživeo i da je njegov vođa, čija je glava procenjena na 25 miliona dolara, još uvek na slobodi.

Šta se desilo sa 'kalifatom'?

U trenutku kada je bila najsnažnija Islamska država je vladala teritorijom od preko 88.000 kvadratnih kilometara na granici između Iraka i Sirije.

Ali od 2016. godine ta grupa se povlači. Sledeće godine, izgubila je Mosul u Iraku, čime su Bagdadi i njegovi sledbenici lišeni grada koji su proglasili centrom za stvaranje kalifata.

U oktobru 2017, oni su oterani iz Rake, u Siriji.

Nastavili su da gube teritoriju tokom 2018. godine, što je kulminiralo povlačenjem grupe u Baguz.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima saopštile su da su preuzele kontrolu nad gradom, a u martu 2019. su najavile kraj petogodišnjeg "kalifata".

Ko je Abu Bakr al-Bagdadi?

Abu Bakr al-Bagdadi rođen je 1971. godine u Samari, u Iraku.

Kao dete, navodi se da je imao strast prema Kuranu i verskom zakonu, jer je kažnjavao članove svoje porodice zbog toga što nisu zadovoljili njegove stroge verske standarde.

Tokom postdiplomskih studija, kada je završio magisterij i doktorat iz Kuranskih studija na iračkom Univerzitetu za islamske studije u Sadamu, priključio se islamističkim grupama.

Krajem 2000. godine prihvatio je salafistički džihadizam i priključio se Al-Kaidi u Iraku (AKI) - iz koje je nastala militantna grupa Islamska država.

Od njegovog javnog nastupa 2014. godine dugo je ćutao, a tišinu su prekidali samo nepotvrđenim izveštaji o njegovoj smrti i nekoliko neproverenih audio snimaka.

Više o ovoj priči