Igra prestola: Šolja za kafu u kadru i još šest grešaka iz filmova i serija

Deneris Targarjen Image copyright HBO
Natpis na slici Deneris Targarjen

Ovaj članak sadrži spojlere za treću i četvrtu epizodu osme sezone Igra prestola

Posle epske bitke za Vinterfel, scena slavljeničke gozbe u ovonedeljnoj epizodi Igre prestola bila je potpuno logična.

Međutim, odluka da se nazdravi uništenju Noćnog kralja šoljom Starbaks kafe, svakako nije.

Gledaoci oka sokolovog uočili su šolju kafe na stolu u velikoj sali, dok je Majka Zmajeva Deneris Targarjen sedela sa daleko prikladnijem peharom u ruci.

Reakcije na društvenim mrežama su se rasplamsale, a producenti serije su priznali grešku i na njih odgovorili duhovitim tvitom.

Dok je ova šolja za kafu jedan od najsvežijih primera modernog predmeta koji je završio u pogrešnom vremenu i na pogrešnom mestu, svakako nije prvi.

Plinska boca u Gladijatoru (2000)

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Rasel Krou kao Gladijator

Rimski ep Ridlija Skota - predvođen osvetoljubivim likom za koji je Rasel Krou dobio nagradu za najboljeg glumca - dominirao je festivalskom sezonom. Međutim, proslavio se i zbog jedne greške.

Tokom bitke u Koloseumu, kočija sa konjima se u padu okrenula na stranu, otkrivši plinsku bocu.

Poprilično impresivan tehnološki dodatak, imajući u vidu da se radnja filma održava 180. godine, a boce za plin od nerđajućeg čelika nisu napravljene sve do 19. veka.

Automobil Ford Mondeo u Hrabrom srcu (1995)

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Mel Gibson - Hrabro srce

Izbor američkog glumca Mela Gibsona za ulogu škotskog heroja u borbi za nezavisnost Vilijama Volasa uzburkao je strasti u vreme objavljivanja filma.

Ali mnogo veće iznenađenje bilo je pojavljivanje automobila Ford Mondeo u borbi na konjima protiv engleskih osvajača.

Kad smo već kod konjske snage...

Plastična flašica u Dauntonskoj opatiji (2014)

Producenti istorijske drame su se posramili nakon što se moderna plastična flašica našla na promotivnoj foografiji za novu sezonu serije u 2014.

Image copyright @downtonabbey/PA Wire
Natpis na slici Daunton Ebi

Postavljena na kamin iza Hjua Bonevila i Lore Karmajkl, flašica je zapala za oko obožavaocima serije kada je fotografija postavljena na Instagram.

Plastične flaše nisu bile u široj upotrebi u Ujedinjenom Kraljevstvu sve do 1960-ih, odnosno 36 godina posle radnje iz serije.

Iako je kasnije izbrisana sa Instagrama i sa ITV sajta za medije, internet nikada ne zaboravlja, bez obzira na godinu...

Netačna geografija Indijane Džouns (1981-2008)

Stiven Spilberg je možda vizionar koji je stvorio neke od najvoljenijh filmova u proteklih 40 godina, ali izgleda da ne bio bio od velike koristi za rešavanje testa iz geografije.

U njegovom serijalu Indijana Džouns - sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi - nalaze se upadljive greške u tumačenju mapa.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Harison Ford kao Indijana Džouns

U prvom filmu iz ovog serijala pod nazovom Otimači izgubljenog kovčega, čija se radnja dešava 1936. godiine, vidi se avion koji leti preko mape koja obuhvata Tajland i Jordan.

Ali tu je i problem. Tajland se do 1939. godine zvao Siam, dok je Jordan nosio ime Transjordan sve do 1949.

Spilbergova kartografija nije uznapredovala ni do četvrtog nastavka Kraljevstvo kristalne lobanje iz 2008. u kojem je prikazan avion koji leti iznad države Belize 1957. godine, koja je u to vreme još uvek bila poznata kao Britanski Honduras.

Povratak u gitaru budućnosti (1985)

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Scena iz filma Povratak u budućnost

Inkuzija anahronizma u Povratku u budućnost - filmu o putovanju kroz vreme - čini se prikladnim koliko i zbunjujućim.

Na početku filma prikazan je tinejdžer iz 1980-ih Marti Mekflaj, kojeg igra Majkl Džej Foks, kako se vraća nazad u 1955. godinu, gde na kraju svira gitaru na školskoj igranci svojih roditelja.

Mekflaj je šokirao publiku svirajući moćne akorde tokom izvođenja pesme Čak Berija "Johnny B Goode. „Verujem da još ivek niste spremni za ovu pesmu", rekao je pomahnitalim tinejdžerima. „Ali vaša deca će je obožavati".

Svakako su ovo reči proroka, s obzirom da je Mekflaj svirao Gibson ES-345, model gitare koji je napravljen tek 1958.

Momci sa Medisona i američki fudbal subotom uveče (2010)

Image copyright Alamy
Natpis na slici Med Men

Proslavljena zbog istorijske tačnosti, Metju Vinerova američka serija o svetu marketinga Momci sa Medisona ipak nije uspela da održi blistavi rekord.

Televizijski voditelj Brajan Vilijams je na svom blogu istakao da glavni lik Don Drejper jednostavno ne bi mogao da gleda večernje utakmice nacionalne lige američkog fudbala na TV-u 1964.

Zato što nije bilo američkog fudbala u udarnim terminima sve do 1970. godine.

Povezane teme

Više o ovoj priči