Vigo Mortensen: Kako je Aragorn odbio španske ekstremne desničare

  • Kris Bel
  • BBC Njuz
Viggo Mortensen

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Mortensen je Aragorna igrao u tri filma koja su ukupno osvojila 17 Oskara

Holivudski glumac Vigo Mortensen osudio je to što je španski Voks, partija ekstremne desnice, njegovu fotografiju iz „Gospodara prstenova" iskoristio za promociju na internetu.

Voks je u aprilu na Tviter okačio fotografiju iz poslednjeg dela Gospodara prstenova, kada Aragorn, kojeg igra Mortensen, juriša na sile tame.

Međutim, ovog puta je Aragorn predstavljao Voks, dok su u ulozi sila tame bili njihovi neprijatelji, među kojima su mediji, katalonski separatisti i LGBT zajednica.

„Neka bitka počne", pisalo je uz fotografiju.

Zbog toga je Mortensen poslao pismo uredništvu španskog lista El Pais, u kojem je čitavu situaciju nazvao apsurdnom.

„Ne samo da je apsurdno to što sam ja, glumac koji je igrao Aragorna i osoba zainteresovana za različitosti kultura i jezika u Španiji i svetu, povezan sa ekstremnim nacionalistima i neofašističkim političkom partijom.

„Još je besmislenije to što je lik Aragorna, poliglote koji zagovara znanje i inkluziju različitih rasa, običaja i jezika u Srednjoj zemlji, korišćen za legitimizaciju antiimigrantske, antifeminističke i islamofobne političke grupe", naveo je Mortensen.

Kako kaže, upravo zbog takvih stvari građani treba da budu „pažljivi i proaktivni, kao Aragorn u Tolkinovoj sagi".

Mortensenovo pismo izazvalo je burnu reakciju na internetu. Mnogi korisnici društvenih mreža podržali su glumca, dok su drugi kao uzrok Voksovog uspeha na izborima istakli upravo njihov populistički pristup.

Voks je u aprilu na izborima osvojio 24 mesta u španskom parlamentu, obećavajući da će „Španiju ponovo učiniti velikom".

Partija se protivi multikulturalizmu, neregistrovanim migrantima i onome što nazivaju „radikalnim feminizmom".

Iako odbijaju oznaku „ekstremne desnice", njihovi stavovi o imigraciji i islamu i te kako liče na politike svih ekstremno-desničarskih i populističkih partija u Evropi.

Inače, ovo je prvi put posle gotovo 40 godina da je neka partija ekstremne desnice osvojila poslanička mesta u španskom parlamentu.

A koliko Gospodar prstenova polaže na različitosti, pokazuje i to što je Mortensenov Aragorn zaljubljen je u vilenjakinju, dok se u njegovoj družini, koja kreće na putovanje da uništi Prsten moći, nalaze hobit, čovek, vilenjak, patuljak i čarobnjak.

Iz filmskog studija Vorner bros, koji je Tolkinovu priču prilagodio za filmsko platno, ističu da Voksu nisu dali nikakvu dozvolu za korišćenje detalja iz filma.

„Znamo da Gospodar prstenova ima mnogo obožavalaca, ali Vorner bros nije dozvolio upotrebu intelektualnog vlasništva za bilo kakvu političku kampanju", naveli su na Tviteru.