Gugl prekinuo saradnju sa Huavejem - šta to znači za Srbiju

Uspeh Huavej pametnih telefona bio je direkto povezan sa operativnim sistemom Android

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Uspeh Huavej pametnih telefona bio je direkto povezan sa operativnim sistemom Android

Kompanija Gugl zabranila je kineskom proizvođaču telefona Huaveju (Huawei) pristup nekim opcijama za unapređenje Android operativnog sistema.

Ova zabrana se odnosi na sve koji će tek postati vlasnici mobilnih telefona kineskog tehnološkog giganta, jer novi aparati neće imati pristup Gugl aplikacijama.

Gugl je ovaj potez povukao nakon odluke Trampove administracije da Huavej stavi na „crnu listu" kompanija koje ne mogu da sarađuju sa američkim firmama ako nemaju dozvolu.

U saopštenju Gugla ističe se da će se „držati odluke" i istovremeno „preispitivati posledice".

I Huavej se oglasio saopštenjem u kojem je naglašava da će nastaviti da razvija „bezbedan softverski ekosistem koji će korisnicima širom sveta pružiti najbolje iskustvo".

Kineska vlada saopštila je da podržava kompaniju Huavej.

Šta ovo znači za korisnike Huaveja u Srbiji i svetu?

Korisnici Huavej telefona i tableta biće pogođeni ovom odlukom, kao i oni van kineskog tržišta.

„Sve što se do sada zna, primenjivo je i na Srbiju", kaže za BBC na srpskom Ivan Jelić, direktor za proizvode i razvoj B92.net.

On kaže će stvari, kratkoročno gledano, manje-više funksionisati kao i ranije.

Ističe da je kompanija Huavej pred velikim izazovom kako da na uređajima obezbedi usluge bez Gugla kome nije dozvoljeno da ih podrži, jer će telefoni ubuduće će biti isporučivani bez aplikacija koje redovno koristimo.

„To znači da na telefonu nećemo imati Džimejl, Gugl hrom, Gugl drajv, Jutjub", objašnjava Jelić.

Iz predstavništva kompanije Huavej u Srbiji kažu da nemaju zvaničnu statistiku o broju mobilih telefona koji se koriste .

„Samim tim nismo u mogućnosti da podelimo podatke", kaže Danijela Jovanović, direktorka marketinga Huaveja u Srbiji.

Aktuelni korisnici aparata Huavej moći će da ažuriraju aplikacije, kao i do sada.

Čini se da ni u tri najveće kompanije za telekomunikacione usluge u Srbiji još nisu „načisto" kakve sve posledice odluka Gugla može da ima na ovdašnje korisnike.

U Telenoru su rekli da neće zvanično da se oglašavaju dok ne dobiju više informacija od Huaveja, dok iz kompanija VIP i Telekom Srbija do trenutka objavljivanja teksta nije stigao odgovor.

Ljajić: Nema razloga da Srbija raskida saradnju sa Huavejem

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sklopilo je ugovor sa Huavejem i upravo je ta kompanija u martu objavila da su postavljene kamere za video nadzor širom Beograda.

Uprkos novonostaloj situaciji, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da ne postoji bilo kakav osnov za raskid saradnje.

„Ovde se radi o sukobu dva giganta", rekao je Ljajić za Radio Slobodna Evropa i dodao da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom.

Istakao je da je Huavej bio „korektan partner" i da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Cilj Huaveja je da pretekne Samsung na mestu najvećeg proizvođača pametnih telefona

Šta Huavej može da uradi ?

Ukoliko Gugl predstavi novu verziju Androida tokom godine, ovaj operativni sistem možda neće biti dostupan na Huavej uređajima, ali još uvek može da koristi njegovu poslednju verziju.

„Ovaj potez Gugla uticaće na korisnike širom sveta", kaže Ben Vud iz konsultantske kuće CCS Insajt (CCS Insight)

Prošle srede, Trampova administracija stavila je Huavej na listu kompanija kojima je zabranjeno da kupuju tehnologije od američkih firmi bez odobrenja vlade.

U prvom obraćanju posle odluke Gugla izvršni direktor Huaveja Ren Zengfei rekao je japanskim medijima da su bili spremni za ovu promenu.

On kaže da kompanija nastavlja sa proizvodnjom delova za telefone.

Nekoliko zemalja, na čelu sa SAD, poslednjih meseci izrazilo je zabrinutost da Kina proizvode Huaveja koristi za nadzor, ali je kompanija negirala ove navode.

S kakvim posledicama će se suočiti Huaveji?

Leo Kelion, urednik BBC tehnologije

Ovakav razvoj situacije kratkoročno može da nanese ozbiljnu štetu Huaveju.

Ukoliko zaista dođe do toga da usluge Gugla budu povučene, kupci pametnih telefona neće želeti aparat koji nema pristup Gugl plej prodavnici.

Ipak, čini se da se kineska kompanija pripremila da bude odsečena sa američkog tržišta, jer njeni telefoni već imaju sopstvene procesore.

Početkom godine najavljeno je da će pripremati i operativne sisteme.

Ovaj potez bi mogao da ugrozi ambiciju da Huavej pretekne Samsung i postane najveći proizvođač pametnih telefona 2020. godine.

Šta tačno radi Gugl?

Huavej neće u potpunosti izgubiti pristup Android sistemu, pošto svaki proizvođač može da ga modifikuje i instalira na sopstveni uređaj bez dozvole.

U praksi, međutim, svi veći proizvođači se oslanjaju na podršku i pomoć Gugla.

Pritom, Gugl kontrošile pristup nekolicini dodatka za softver.

Dodatna nevolja za Huavej je što je kompanija za utorak zakazala predstavljanje Honor 20 serije pametnih telefona.

Kako BBC saznaje, ovi telefoni ipak će imati kompletan pristup Android operativnom sistemu i Guglovoj prodavnici aplikacija.

Stvari su, međutim, znatno komplikovanije kada je u pitanju unapređenje bezbednosnih opcija.

Neke od usluga će i korisnicima Huavej telefona i tableta i dalje biti dostupni preko interneta, ali će biti komplikovanije za instaliranje.

Korisnicima u Kini to i neće biti preveliki problem, jer u toj zemlji im je ionako već blokiran veliki broj Gugl opcija.

Više muke da se naviknu imaće van Kine, pošto Gugl ne dozvoljava svojim aplikacijama da budu instalirane na telefone koji nemaju sertifikat.

Kako reaguju ostale kompanije?

Američki proizvođači čipova Intel (Intel), Kvalkom (Qualcomm) i Brodkom (Broadcom), kako prenosi Blumberg, saopštili su svojim radnicima da će prestati da isporučuju Huaveju.

Bezbednosni analitičar Rajan Kunc ocenio je da će Huavej biti „ozbiljno osakaćen" bez ključnih komponenti koje se proizvode u SAD.

Doduše, pretpostavlja se da kineska kompanija ima spremne zalihe.

Tajvanska kompanija TSMC koja proizvodi poluprovodnike tvrdi da će nastaviti da ih isporučuje Huaveju.