Lideri EU počinju borbu za najviše pozicije u Briselu

Makron i Sančez Image copyright AFP
Natpis na slici Makron i Sančez su se sastali u ponedeljak u Parizu

Lideri Evropske unije putuju u Brisel kako bi procenili politički ambijent posle izbora i razmotrili suparničke kandidate za pozicije u EU.

Pregovori oko pozicija - uključujući i kandidata za zamenika predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera - verovatno će trajati nekoliko meseci.

U raspravi će učestvovati i Velika Britanija.

Prvi put veliki blok na centru nema većinu. Na izborima za Evropski parlament ojačali su nacionalisti, Zeleni i liberali.

Izbori su Evropsku uniju ostavili još podeljenijom, tako da je pronalaženje konsenzusa teže nego ranije.

Razgovori tokom večere u utorak možda čak neće rezultirati ni kraćim spiskom kandidata.

To će biti prilika da lideri procene političko raspoloženje i istraže moguće kombinacije, kako bi osigurali balans političkih mišljenja, zemalja iz kojih dolaze i rodne ravnopravnosti.

Na njima će učestvovati i britanska premijerka Tereza Maj, ali izvori iz Brisela kažu da će biti malo ili nimalo diskusije o Bregzitu.

Ko će preuzeti najvažnije pozicije

Tokom godine biće smenjeni i drugi zvaničnici EU, uključujući predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, predsednika Evropske centralne banke Marija Dragija i predstavnicu EU za spoljnu politiku Federiku Mogerini.

Nakon dugih pregovora, novi visoki zvaničnici će preuzeti funkcije 1. novembra, osim novog šefa Evropskog saveta, čiji mandat počinje 1. decembra.

Francuski predsednik Emanuel Makron - liberal - u ponedeljak se u Parizu sreo sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. Makron želi da njegov pokret bude u srcu novog centrističkog saveza u Evropi.

Junker je 2014. godine izabran za šefa Evropske komisije kao kandidat desničarske Evropske narodne stranke, pošto je ta partija pobedila na izborima.

Međutim, sada je to mnogo veći izazov za kandidata te stranke Manfreda Vebera iz Nemačke, jer se broj mandata pomenutog bloka smanjio sa 217 na 180 mesta. On ima podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Stranački lideri takođe se sastaju u Briselu u pokušaju da se dogovore o vodećem kandidatu za posao koji je do sada vodio Junker. Komisija sprovodi pravila EU i izrađuje zakone unije, tako da je to najtraženija pozicija u bloku od 28 zemalja.

Junker, veteran Evropske unije i nekadašnji premijer Luksemburga, pobedio je 2014. godine uprkos protivljenju Velike Britanije i Mađarske.

Makron i neki drugi lideri EU skeptični su oko procesa za izbor vodećeg kandidata. Konačni izbor za najviše pozicije mora da odobri Evropski parlament.

Mnogi nacionalisti i evroskeptici - koji su i dalje u manjini u parlamentu - odbacuju taj proces.

Veberovi rivali su kandidat levog centra Frans Timermans iz Holandije i kandidatkinja liberala Margaret Vesteger iz Danske.

Zbog novog uticaja liberala i Zelenih, Vestager - poznata po pravnim bitkama sa američkim tehnološkim gigantima - mogla bi da se smatra kompromisnim kandidatom.


Odbrojavanje za najviše pozicije u EU:

  • maj-jun: konsultacije između evropskih lidera i parlamentarnih grupa
  • 20-21 jul: odluke Evropskog saveta
  • jul: Evropski parlament glasa o nominacijama za predsednika Komisije
  • 1. novembar: novi predsednik Komisije preuzima mandat, zajedno sa visokim predstavnikom i predsednikom Evropske centralne banke
  • 1. decembar: novi predsednik Evropskog saveta preuzima mandat

Povezane teme

Više o ovoj priči