Bivši medijski savetnik Tonija Blera izbačen iz Laburističke partije

Alastair Campbell Image copyright Getty Images
Natpis na slici Alister Kembel

Bivši medijski savetnik i „spin doktor" Tonija Blera kaže da je izbačen iz Laburističke partije pošto je glasao za stranku Liberalnih demokrata na Evropskim izborima.

Alister Kembel, koji je jedan od glavnih pobornika novog referenduma o Bregzitu, rekao je da je „tužan i razočaran".

Dodao je da je glasao za liberalne demokrate da bi „probao da ubedi laburiste da urade pravu stvar", ali da će „uvek biti laburista" i da će uložiti žalbu.

Ministar vlade u senci Don Batler je rekao da se članovi koji priznaju da su glasali za drugu stranku „automatski izbacuju".

„To je jednostavno deo pravilnika. Svi to znaju", rekao je on.

Kembel je otkrio da je glasao za liberalne demokrate tokom BBC programa uoči izborne noći.

Nakon što je izbačen iz stranke, u nizu tvitova je napisao da je bilo „mnogo presedana kada su članovi glasali za druge partije" i da su neki od njih danas službenici na višim pozicijama.

Izneo je tvrdnje i da je odluka u „suprotnosti sa našim vremenom". Podsetio je na vreme kada je na Tonija Blera vršen pritisak da Džeremiju Korbinu oduzme funkciju u Laburističkoj stranci zbog glasanja protiv partije - ali je tadašnji premijer rekao „ne".

Dodao je i da je bilo „teško da ne istakne razliku u načinu na koji su se rešavali slučajevi antisemitizma" na dan kada je Komisija za jednakost i ljudska prava pokrenula istragu u ovoj partiji.

Ko je Alister Kembel?

Image copyright PA
Natpis na slici Alaster Kembel sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom

Kembel je bio politički novinar pre nego što se istakao 1994. godine kao ključni član u kabinetu budućeg britanskog premijera.

Radio je kao glavni savetnik za medije Tonija Blera sve do 2000. i važio je kontroverznu figuru. Imao je snažan uticaj na politiku, uključujući i na onu o ratu u Iraku.

Od kako je napustio vladu, progovorio je o svojoj borbi sa depresijom i alkoholizmom, a sarađivao je i sa brojnim humanitarnim organizacijama.

Takođe se bavi zagovaranjem za održavanje drugog referenduma poznatog kao „Glas naroda". Radi i kao urednik magazina Novi Evropljanin (The New European).

Laburisti iz britanskog parlamenta kritikovali su ovaj potez na Tviteru.

Poslanik Džes Filips je napisao da je Kembel „izbačen brže nego čovek koji je pretio da će me ubiti i brže nego čovek u mom lokalnom odboru koji negira Holokaust" i dodao da su „obojica još uvek samo suspendovana".

Margaret Hodž, poslanica koja se bori protiv antisemitizma je rekla da su „prioriteti stranke u potpunosti pogrešni".

Bivši lord kancelar u Blerovoj vladi, lord Čarls Falkoner, rekao je da je Kembel bio „laburista skroz naskroz" i dodao:

„Glasanje o nekom problemu [za liberalne demokrate] jednom u životu ne bi trebalo da dovede do izbacivanja".

Međutim, laburistički aktivista i komentator Oven Džons doveo je u pitanje „kontroverzu" oko njegovog isključivanja iz stranke i dodao: „Pravila kažu da, ako kažete da ćete glasati za drugu partiju, automatski ibacujete sami sebe".

„Oni koji tvrde da ovo pravilo ne treba da se primeni na Alistera Kmbela to rade jer se slažu sa njim i ni zbog čega drugog".

Prošle nedelje, veteran konzervativaca i pro-evropski lord Heseltajn je priznao da je planirao da glasa za liberalne demokrate na izborima. Stranka je reagovala momentalnim izbacivanjem.

Više o ovoj priči