Najskuplji šoping svih vremena: Kako potrošiti 16 miliona funti u robnoj kući

Zamira Hadžijeva negira optužbe
Natpis na slici Zamira Hadžijeva negira optužbe

To je verovatno račun nad računima u šopingu.

Dokumenti koje je BBC dobio na uvid pokazuju kako je žena udata za osuđenog bankara uspela da potroši 16 miliona funti u Herodsu, a da ne izazove nikakvu sumnju.

Zamira Hadžijeva, koja trenutno pokušava da obori prvi britanski sudski nalog za objašnjenje porekla bogatstva, koristila je 54 kreditne kartice.

Mnoge su bile povezane sa bankom njenog muža - da bi tokom decenije razuzdano kupovala u slavnoj robnoj kući u zapadnom Londonu.

Hadžijeva rizikuje da izgubi dom vredan 15 miliona funti blizu Herodsa - plus golf teren u Berkširu koji vredi još nekoliko miliona pride - ako ne uspe da objasni izvor svog bogatstva Visokom sudu.

Njen muž služi zatvorsku kaznu od 15 godina u rodnom Azerbejdžanu za krađu više miliona evra iz državne banke.

Prošle godine BBC i njegovi medijski partneri dobili su pravnu bitku da mogu da imenuju ovu majku troje dece nakon što joj je Visoki sud naložio da obelodani kako je postala toliko bogata, uprkos činjenici da nema drugih prihoda sem kamate na račune u Britanskoj banci.

Ako ne bude uspela da objasni poreklo bogatstva, rizikuje da izgubi sve što ima u svom vlasništvu.

Dokumenti u borbi protiv britanske Nacionalne agencije za suzbijanje kriminala otkrivaju detaljno sprovedenu istragu o svakodnevnom trošenju Hadžijeve i komplikovane ofšor transakcije sredstava.

Žena sa stalnim boravištem u Velikoj Britaniji živi na manje od pet minuta hoda od Herodsa. Ne samo da je to bila njena lokalna radnja, već je ona bila i vlasnica dva mesta na privatnom parkingu.

A jedan od ključnih dokumenata u slučaju je izjava na 93 strane o šemi robne kuće sa karticom lojalnosti kupca - praktično detaljan izveštaj o njenom razuzdanom trošenju.

Trošenje počinje

Trošenje je počelo ubrzo pošto je ona zatražila boravište u Velikoj Britaniji. Godinu dana pre toga bila je oteta u Azerbejdžanu.

Krenula je „skromno" - trošeći 842 funte na dečje knjige i 140 funti na parfeme.

Pre isteka godine, otkrila je štand sa nakitom Kartijea - koji će postati jedna od njenih omiljenih lokacija. A račun je pokazao da je tamo 1. oktobra potrošila 181 funtu.

Kasnije je potrošila 1.600 funti na dizajnersku odeću Miu Miu i još 1.539 funti na cipele Feragamo.

U martu 2007. godine, vratila se u Miu Miu i potrošila 10.616 funti sa jedne od 25 kartica Ameriken ekspresa.

Tada su cifre počele vrtoglavo da rastu. Postoje računi za nenavedene troškove u Herodsu u vrednosti od više od 66.000 funti i više od 17.000 funti za robu dizajnera Toma Diksona.

Troškovi Zamire Hadžijeve u Herodsu

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Robna kuća Herods
  • Nakit Bušeron: 3,5 miliona funti
  • Nakit Kartije: 1,4 miliona funti
  • Denis Baso, američki modni kreator: 402.000 funti
  • Štandovi za parfeme u Herodsu: 160.000 funti
  • Tomovi sendviči: 332.000 funti

Ukupni troškovi: 16.309.077,87 funti

Izvor: dokumenti Visokog suda

Malo posle podneva 20. juna 2008. godine platila je 925 funti na štandu za donji veš i čarape.

Sat i tri minuta kasnije, Kartijeova blagajna primila je uplatu od 433.389,79 funti - što je najveći jasno prepoznatljivi trošak.

A potom, za pravi završetak dana, platila je 374 funti za „muški dizajnerski" artikal.

Nekoliko dana kasnije, vratila se da potroši 8.387 funti na kreacije izraelske dizajnerke Eli Tahari i 847 dolara na parfem. Napravila je par dana pauze, vratila se 26. juna i potrošila 17.000 funti na tri kupovine na štandu za luksuzne satove.

Diznijevo maskiranje?

Najčudnija kupovina od svih je 99.000 funti, koje je potrošila na blagajni „Bibidi Bobidi Bua" - Diznijevog tada ekskluzivnog butika u ovoj robnoj kući.

Nije jasno za šta je konkretno ta suma plaćena, imajući u vidu da je butik tada naplaćivao 1.000 funti po satu za pretvaranje dece u prinčeve i princeze.

Na stranu ova misterija, njoj nije ponestalo kredita istog dana - još 160.000 funti otišlo je na nakit Bušeron.

I tako je to išlo - troškovi od šest cifara u Kartijeu i Bušeronu, troškovi od pet cifara za vrhunske dizajnere, a potom posete Herodsovim kafeterijama, restoranima i fud kortovima.

Nije sve trošila samo na sebe - jednom je platila 1.371 funti na pakovanje poklona (i skoro 6.200 funti sveukupno), a redovno bi kupovala muške luksuzne stvari.

Ova majka troje dece potrošila je i 250.000 funti na dečjem odeljenju Herodsa - gde su pokloni toliko ekskluzivni da se verovatno ne prodaju više nigde na svetu.

Sveukupno? Spiskala je 16.309.077,87 funti u Herodsu između 29. septembra 2006. godine i 14. juna 2016. godine - a gotovo šest miliona funti od toga moglo bi biti direktno povezano sa 35 kreditne kartice koje je izdala banka za čije je potkradanje optužen njen muž. Navodno je upotrebila 54 kreditne kartice.

Da li je Herods nešto posumnjao?

U izjavi na sudu, finansijska istražiteljka Nacionalne agencije za suzbijanje kriminala Nikola Bartlet rekla je da je trošenje Hadžijeve bilo „značajno" u svetlu optužbi da je njen suprug zloupotrebio položaj u Međunarodnoj banci Azerbejdžana izdajući kreditne kartice rodbini koje na kraju nikad nisu bile naplaćene.

Da li je išta od ovoga zazvonilo na uzbunu u Herodsu? Da li je robna kuća ikada nešto posumnjala?

U svom saopštenju Herods je rekao BBC-ju da je „pomogao i sarađivao u potpunosti sa istragom" i da „daje sve od sebe" da primeni strogu politiku borbe protiv pranja novca.

„Herodsov rad u skladu sa najstrožom politikom borbe protiv pranja novca i predstavlja osnovno načelo delovanja kompanije", rekao je portparol.

„Nije postojao nijedan nagoveštaj da je Herods postupao na bilo koji drugi način sem u potpunom skladu sa najvišim regulatornim i pravnim standardima."

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Kuća gospođe Hadžijeve u zapadnom Londonu

Krajnja „meta" Nacionalne agencije za suzbijanje kriminala nije trošenje u Herodsu, već londonski dom Hadžijeve i golf teren u Berkširu - a oba će izgubiti ako ne bude mogla da dokaže kako se obogatila.

U podnescima Agencije sudu, Bartlet je rekla:

„Način na koji je obezbeđeno imanje (i nakon toga njime rukovođeno) je složeno... Odnos Hadžijeve prema imanju je nejasan."

Dom Hadžijeve u Najtsbridžu kupila je u decembru 2009. godine kompanija po imenu Viksberg Global Inc. za 11,5 miliona funti.

Dokumenti pokazuju kako je na kraju Nacionalna agencija za suzbijanje kriminala povezala ovu kompaniju sa Britanskih Devičanskih ostrva sa Hadžijevom.

Njen direktor je Elmar Baghirzade iz Azerbejdžana. On je bio i direktor kompanije registrovane u Velikoj Britaniji po imenu Berkli Biznis Ltd, koja je kupila poslovni džet Golfstrim za više od 33 miliona funti.

Britanske kompanije moraju da obelodane ko u njima ima „značajnu kontrolu" - što znači ko je osoba sa više od četvrtine udela sa pravom glasa.

A u slučaju Berklija, ta osoba bio je suprug Hadžijeve.

Agencija je povezala i Viksberg na Britanskim Devičanskim ostrvima sa ovim parom preko zahteva za vizu Hadžijeve. Ona je Houm ofisu rekla da je korisnica kompanije u čijem je vlasništvu njen dom.

Vlasništvo nad golf klubom Mil Rajd u Berkširu bilo je još zamršenije.

Sudski dokumenti pokazuju da je vlasnik kluba britanska kompanija sa identičnim inicijalima - MRGC Ltd.

Ova je zauzvrat u vlasništvu Nature Ltd, koja je inkorporirana u Gernsiju.

U avgustu 2016. godine, Hadžijeva se navodi u zvaničnim papirima kao osoba sa značajnom kontrolom nad MRGC Ltd. Ali ta transparentnost trajala je svega jedan dan - jer je njeno ime odmah posle toga povučeno.

„Način na koji se došlo do imanja i potom rukovalo njim krajnje je neobičan, tajnovit i složen, a u odsustvu pouzdanog objašnjenja, ukazuje na pranje novca", navodi se u podnesku koji je Agencija podnela sudu.

„Postoji mogućnost da je razlog za potonje ukidanje njenog statusa Osobe sa značajnom kontrolom pokušaj da se prikrije veza sa imanjem."

Dokumenti Agencije otkrivaju postojanje i drugih imanja. Još jedna kompanija povezana sa Hadžijevim nekada je bila vlasnik susedne kuće u odnosu na onu na meti Sudskog naloga za objašnjenje porekla bogatstva.

A istražitelji smatraju i da je on vlasnik vile na Sardiniji i imanja u Azerbejdžanu.

Hadžijeva i njena starija ćerka Lejla Juzbašova nekada su živele i u stanu vrednom tri miliona funti u vlasništvu još jedne od kompanija koje je on na kraju kontrolisao.

Image copyright Gustavo Valiente
Natpis na slici Zamira Hadžijeva

A kad je ona podnela zahteva za boravište u Velikoj Britaniji kao bogati investitor - što je put u britanski život za mega-bogate - Agencija kaže da nije pružila nikakav dokaz za bilo kakve samostalne prihode.

Kao dodatak zahtevu, kupila je više menica britanske vlade u vrednosti od više od milion funti u avgustu 2010. godine. Ovaj kredit vladi potekao je od njenog muža, pokazuju sudski spisi.

A pet godina kasnije njen muž je u pismu uveravao Houm ofis da „supruga i on imaju dovoljno sredstava" da ona dobije dozvolu za neograničen boravak.

Nekoliko meseci kasnije on je uhapšen u Azerbejdžanu i optužen da je potkradao banku koju je vodio.

Hadžijeva je uporno negirala da je uradila bilo šta loše i uložila žalbu na istragu Agencije.

Trenutno se bori i protiv zahteva za izručenje u Azerbejdžan u slučaju koji će se pred sudom naći kasnije tokom godine.

U izjavi sudu, koja je takođe priložena, rekla je da nije bila u mogućnosti da brani sebe ili svog muža zato što je on u zatvoru i stoga ne može da pruži detaljno svedočanstvo o tome kako je postao legitiman i uspešan biznismen.

Više o ovoj priči