Tramp: Spremite se na to da dogovora Britanije i EU neće biti i pošaljite Faraža

Donald Trump and Nigel Farage

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Donald Tramp i Najdžel Faraž u kampalji u Misisipiju avgusta 2016. godine

Najdžel Faraž bi trebao da bude uključen u vladine pregovore o Bregzitu, a Velika Britanija bi trebala da bude spremna da napusti Evropsku uniju bez dogovora, rekao je Donald Tramp.

U intervju za Sandej Tajms, američki predsednik je kritikovao pregovore o izlasku Britanije iz Unije, rekavši da su „sve karte u rukama" EU.

Intervju je objavljen dan pre Trampovog dolaska u Veliku Britaniju.

Tramp je naveo da on - inače kritičar premijerke Tereze Mej - ima mnogo toga da ponudi u pregovorima sa EU, kao i da zato treba da bude uključen.

„Razmislite kako biste dobro postupili ako biste to uradili", dodao je on.

On je takođe rekao da bi Velika Britanija trebalo da izađe iz EU ako ne dobije ono što želi.

„Ako ne postigneš dogovor koji želiš, ako ne dobiješ poštenu ponudu, onda odlaziš."

U međuvremenu je Sadik Kan, gradonačelnik Londona, pred Trampovu posetu izjavio da je američki predsendik „jedan od najočiglednijih primera rastuće globalne pretnje".

„Krajnja desnica jača širom sveta, ugrožavajući naša teško stečena prava i slobode i vrednosti koje su definisale naša liberalna, demokratska društva više od 70 godina", rekao je u tekstu za Obzerver

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je u aprilu da će bojkotovati Trampov državni banket u Bekingemskoj palati, u znak protesta zbog predsednikove „rasističke i mizoginističke retorike".

Trampovi stavovi o...

Autor fotografije, PA/AFP

Potpis ispod fotografije,

Džeremi Korbin, Najdžel Faraž i Boris Džonson

  • Džeremi Korbin: Na pitanje da li će podeliti američke obaveštajne podatke sa Koribinovom vladom, američki predsednik je rekao: „Morao bih da ga upoznam, da se sastanem sa njim."
  • Bregzit: O plaćanju izlaska iz EU u iznosu od 50 milijardi dolara: „Ja to ne bih platio. To sam ja. Ne bih platio - to je ogroman novac".
  • Najdžel Faraž: „Upoznao sam ga kada je došao tokom moje kampanje. On je zapravo došao do održi govor i ja sam ga tada upoznao. Mislim da je sjajan čovjek. Stvarno, sjajan čovjek."
  • O trgovinskom dogovoru Amerike i Britanije: „Jedna od prednosti Bregzita je činjenica da sada možete daleko da dogurate u odnosima sa državom broj 1".
  • Boris Džonson kao premijer: „On bi to stvarno dobro radio-bio bi odličan. On je veoma pozitivno nastrojen prema meni i mojoj zemlji."

Američki predsednik je takođe ponovio pohvale za Borisa Džonsona - koji želi da napusti EU bez dogovora.

Džonson je jedan od kandidata za lidera Konzervativne stranke, koji bi mogao da zameni premijerku Terezu Mej.

Sajid Javid, Ester Mekvej i Dominik Rab izjavili su da bi Velika Britanija trebala da napusti EU kao što je i planirano 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Ali Rori Stjuart ne podržava izlazak bez dogovora - i Met Henkok kaže da političari moraju biti iskreni kada je reč o kompromisu za koji je neopohodna podrška poslanika.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant kaže da bi pokušaj usvajanja „Bregzita bez dogovora bilo političko samoubistvo", iako se slaže da ta opcija mora da ostane na pregovaračkom stolu.

Kako bi nadoknadio gubitak trgovinske razmene sa EU, Tramp je obećao da će „dati sve od sebe" kako bi osigurao sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i SAD-a u roku od nekoliko meseci nakon što Britanija napusti Uniju.

Prvog dana državne posete Velikoj Britaniji planiran je privatni ručak američkog predsednika i kraljice, čaj sa princom od Velsa i vojvotkinjom od Kornvola i državni banket u Bekingemskoj palati.