Reper Džej Zi je prvi hip hop milijarder na svetu

Bijonse i Džej-Zi
Potpis ispod fotografije,

Džej-Zi i Bijonse

Džej-Zi je i zvanično prvi hip-hop milijarder, objavio je Forbs, nakon što je sagradio imperiju na muzici, nekretninama, modi i investicijama.

Američki magazin procenio je da reper danas „vredi" milijardu dolara.

Forbs navodi da je suprug pevačice Bijonse uspeo zato što nije finansirao brendove, već ih je gradio.

Magazin je odbacio tvrdnje da je reper i producent Dr Dre takođe dostigao status milijardera.

Džej-Zi - čije je pravo ime Šon Karter - odrastao je u jednom od najozloglašenijih krajeva Njujorka.

Proslavio se 1996. godine debitantskim albumom Reasonable Doubt. Njegov album iz 2001. godine The Blueprint je u martu uvršten u Nacionalni registar biblioteke Kongresa jer se smatra da je od „kulturološkog, istorijskog i estetskog značaja".

Iz Forbsa su objasnili da su Džej-Zijevo bogatstvo procenili sabiranjem različitih sredstava i imovine od čega su „oduzeli iznos koji je potreban za stil života jedne super zvezde".

Ovaj 49-godišnjak među imovinom ima i:

  • Muzički katalog od 75 miliona dolara
  • Udeo u šampanjcu Armand de Brignac i konjaku D'Usseu vrednosti od 410 miliona dolara
  • Udeo u Uberu u vrednosti od 70 miliona dolara
  • Nekretnine u pomodnim delovima Njujorka i Los Anđelesa
  • Udeo od 100 miliona dolara u muzičkom striming servisu Tidal
  • Kolekciju umetnina u vrednosti od otprilike 50 miliona dolara.

Njegova supruga, takođe velika zvezda, navodno „vredi" 335 miliona dolara, koji dolaze uglavnom od muzike, a zajednička vrednost para premašuje cifru od milijardu dolara već nekoliko godina.

Džej zi, koji je nekada repovao „Ja nisam biznismen, ja sam biznis, čoveče", jedan je od nekolicine iz sveta šoubiznisa koji su postali milijarderi, navodi Forbs.

Često se govorilo da je Dr Dre dostigao milijarderski status 2014. godine kada je Eplu prodao kompaniju za proizvodnju slušalica Bits. Ipak, Forbs je njegovo bogatstvo prošle godine procenio na 770 miliona dolara.

Potpis ispod fotografije,

Dr Dre nije milijarder - bar ne prema Forbsu

Kasim „Sviz Bits" Din, producent nekih od najvećih hitova Džej-Zija, rekao je za Forbs da je reperov uspeh „veći od hip-hopa".

„To je nacrt za ljude iz naše kulture. Čovek koji izgleda kao mi, zvuči kao mi, voli nas, je uspeo nešto za šta smo oduvek mislili da je nama nedostižno", rekao je.

Džej-Zi je na naslovnoj strani najnovijeg broja magazina Forbs pored još jednog - bogatijeg - milijardera, Vorena Bafeta.

Čini se da je čuveni investitor, 40 godina stariji od Džej-Zija, u reperu prepoznao nešto posebno pre nekoliko godina kada je za Forbs rekao: „Džej predaje u mnogo većoj učionici nego ja. Ako ste mlada osoba koja odrasta, od njega bi trebalo da učite".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk