Putin „najbolji prijatelj": Predsednik Kine

Si Đinping i Vladimir Putin

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Si Đinping kaže da s Vladimirom Putinom je razvio „duboko lične prijateljstvo"

Kineski predsednik Si Đinping opisao je ruskog kolegu Vladimira Putina kao „najboljeg prijatelja" tokom trodnevne posete Moskvi, čija je tema trgovina i jačanje veza između dve zemlje.

Poseta je usledila nakon što su Kina i SAD započele oštri trgovinski rat.

Rusija je odlučila da prebaci pažnju na istok nakon što su se veze za Zapadom pokvarile zbog konflikta u Ukrajini.

Dve strane su potpisale niz trgovinskih dogovora, a Si Đinping je poklonio dve pande Moskovskom zoološkom vrtu.

Kineski predsednik je stigao u posetu u sredu i na prvoj pres konferenciji izjavio je da je razvio „duboko lično prijateljstvo" sa ruskim predsednikom.

„U prethodnih šest godina sreli smo se 30 puta. Rusija je zemlja koju sam posetio najviše puta, a predsednik Putin je moj najbolji prijatelj i kolega", rekao je Đinping.

Putin je nastavio s pohvalama, rekavši da je „zadovoljan što su kinesko-ruski odnosi dosegli do sada neviđen nivo. U pitanju je globalno partnerstvo i strateška saradnja."

Zašto su Moskva i Peking „najbolji prijatelji"?

Savez između dve zemlje intenzivirao se nakon što su vlasti u Moskvi i Pekingu osetile da se Evropa, a pogotovo Amerika, ponašaju neprijateljski.

Odnosi Moskve i Zapada su se pokvarili kada su Rusiji uvedene sankcije zbog umešanosti u konflikt u Ukrajini pre pet godina. Putin je postao predmet kritika kada je pomogao Asadovom režimu u Siriji 2015.

Dve zemlje se nalaze u sred trgovinskog rata sa Zapadom, gde obe strane naizmenično uvode nove takse, a svi pregovori da se reši problem su propali.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Si Đinping i Vladimir Putin očekuju da će veze dve zemlje u budućnosti biti još bliže

Kako se obe zemlje osećaju da ih je Zapad odbacio, Rusija i Kina su se zbližile i pojačale i vojnu i privrednu saradnju, kažu posmatrači.

Rezultat ovog partnerstva je povećanje obima trgovine, koji je porastao za 25 odsto u 2018 i dosegao rekordnu cifru od 108 milijardi dolara, tvrde izvori iz Kremlja.

Kinesko-ruske privredne veze

  • Kina je glavni trgovinski partner Rusije, Rusija je deseti po veličini trgovinski partner Kine
  • Većinu ruskog izvoza u Kinu čine sirovine i energenti
  • Većinu uvoza iz Kine čini oprema, mašine i roba široke potrošnje
  • Gasovod „Snaga Sibira" koji povezuje Rusiju sa Kinom biće završen ove godine, a procenjuje se da je ovaj projekat vredan 400 milijardi dolara
  • Među drugim strateškim projektima nalaze se projekti u oblasti energije i infrastrukture, između ostalog izgradnja putničkog aviona
  • Kineske kompanije ulažu u oblast oko Bajkalskog jezera, što je izazvalo proteste lokalnog stanovništva zbog posledica na životnu sredinu i straha od širenja kineskog uticaja

Koji su dogovori postignuti?

Tokom posete kineskog predsednika Moskvi, obe strane su se obavezale da će produbiti vojnu i ekonomsku saradnju u budućnosti.

Među trgovinskim sporazumima koji su potpisani izdvaja se onaj koji je sklopila ruska telekomunikaciona kompanija MTS sa kontroverznim kineskim tehnološkim gigantom Huavei o razvoju 5G mreže u Rusiji.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

„Kada pričamo o pandama, uvek se smejemo" kaže Putin

Vašington tvrdi da Huavej predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost i američkim kompanijama je zabranjeno da sarađuju s ovom kineskom kompanijom.

Američka zabrana saradnje s kompanijom Huavej ugroziće njene aktivnosti u Evropi, Australiji i u Japanu.

Potpis ispod videa,

Šta o problebima Huaveja misle korisnici u Srbiji

Poseta nije bila isključivo posvećena odbrani i trgovinskim pregovorima, Kina je primenila panda diplomatiju.

Tokom posete Moskovskom zoološkom vrtu, kineski predsednik je otkrio javnosti dve pande, koje su stigle u Rusiju u aprilu, koje će biti podsetnik na ovu posetu.

Nakom prijema u Kremlju i posete teatru Boljšoj u sredu, Si Đinping danas putuje u Sankt Petersburg na Ekonomski forum.