Nemačka: Doživotna robija za medicinskog tehničara koji je ubio 85 pacijenata

Nils Hegel na suđenju

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Nils Hegel važi za najmasovnijeg serijskog ubicu u novijoj nemačkoj istoriji

Bivši medicinski tehničar osuđen je na doživotnu robiju za ubistvo 85 pacijenata u dvema bolnicama na severu Nemačke.

Niz ubistava koji je počinio Nils Hegel nepojmljiv je zdravom razumu, naveo je sudija Sebastijan Buerman.

Hegel, koji je već na odsluženju doživotne kazne zatvora za dva ubistva, prepisivao je smrtonosne doze lekova za srčane tegobe pacijentima u periodu od 1999. do 2005. godine.

Smatra se najmasovnijim serijskim ubicom u nemačkoj modernoj istoriji.

Tužilac je naveo da je Hegel to radio, kako bi zadivio kolege naknadnim oživljavanjem pacijenata.

Njegov bivši kolega rekao je za list Bild da je Hegelov nadimak bio Rambo vaskrsenja, zbog toga što nikome „nije davao da priđe pacijentu" kom je bila potrebna reanimacija.

Poslednjeg dana na suđenju ovaj 42-godišnjak porodice žrtava zamolio je za oproštaj zog „užasnih stvari", koje je uradio.

„Iskreno želim da se izvinim za sve što sam godinama radio", rekao je.

Hegel je optužen za ubistvo sto pacijenata u gradovima Delmenhorst i Oldenburg, na severu Nemačke.

Policija sumnja da je žrtava bilo i više, ali da su šihova tela kremirana i tako uništeni dokazi.

Hegel je priznao 55 ubistava,a sud u Oldenburgu osudio ga je za 85, prenose nemački mediji.

Na izricanju presude, sudija Buerman izrazio je žaljenje što sud nije u stanju da odagna sumnju brojnim ožalošćenim rođacima.

Dopisnik BBC iz Berlina Dženi Hil kaže da je ovaj slučaj šokirao Nemačku - ne samo zbog toga što je neko od medicinskog osoblja to uradio, već što niko nije obratio pažnju na visok stepen smrtnosti pacijenata.

Hegelova masovna ubistva prestala su kada je uhvaćen kako prepisuje smrtonosnu dozu leka pacijentu u Delmenhorstu.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Hegel je uhapšen 2005. godine

Osuđen je na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva 2008, ali su porodice preminulih podstakle nadležne da otvore dalju istragu.

Na drugom suđenju, koje se završilo 2015. dobio je kaznu doživotnog zatvora za dva ubistva i dva pokušaja ubistva.

Ipak, tokom sudskog postupka priznao je psihijatru da je ubio 30 ljudi.

Inspektori su tada proširili istragu i iskopali tela 130 bivših pacijenata, tražeći dokaze da su primili terapiju koja je mogla da im izazove srčani udar. Ispitivali su i medicinske kartone u bolnicama u kojima je radio.

Dokumenti iz Oldenburga pokazali su da je broj smrti i oživljavanja bio duplo veći u smenama kad je Hegel radio, objavili su nemački mediji.

„Prilično normalan"

Lokalni list Nordvest Cajtung bavio se ličnošću i karakterom čoveka, čija su zlodela zaprepastila zemlju, prenosi AFP.

Bivši nastavnici i kolege Hegela opisuju kao „prijateljski nastrojenog", „spremnog da pomogne" i „zabavnog".

„Nije bio osoba sa margine", kaže za novine druga osoba koja ga je poznavala još od adolescencije.

Učitelj ga se sećao kao „prilično normalnog učenika" koji je bio više zainteresovan za fudbal nego za časove.

Rođen 30. decembra 1976. godine u primorskom gradu Vilhelmshafen, Hegel je odrastao u katoličkoj porodici, za koju kaže da je bila „topla i stabilna".

Sa 16 godina počeo je da radi u glavnoj bolnici u rodnom gradu kao medicinski tehničar, što je bio i njegov otac. Nije ostavio snažan utisak, ali kolege i nadređeni pamte ga kao „finog".

Ta slika odudara od brojnih ubistava u godinama između 2000. i 2005. kada je namerno izazvao srčanu insuficijenciju kod nekoliko desetina pacijenata kako bi pokušao da ih spasi, u većini slučajeva bezuspešno.

Kada bi mu pošlo za rukom da oživi pacijenta, bio je ispunjen, ali samo nekoliko dana, naveo je u izveštaju psihijatar Konstantin Kariofilis.

„Za njega je to bilo kao droga."

Tužilac je istakao da je Hegel bio opijen osećajem moći nad svojim bolesnicima i potonjim žrtvama, koje je nasumice birao iz „dosade".

Doktor Smrt, Zver, Monstrum sa Anda, Šahovski ubica...

  • Bivši sibirski policajac Mihail Popkov (55) koji je osuđen u decembru 2018. zbog ubistva 56 osoba, smatra se najgorim ruskim ubicom u poslednje vreme. Tad se već nalazio u zatvoru zbog 22 ubistva. Između 1992. i 2007 on je silovao i ubijao žene sekirom ili čekićem, nakon što bi im ponudio da se noću voze sa njim, ponekad i u policijskom automobilu. Ubio je i kolegu policajca.
  • Semjuel Litl 78-godišnji skitnica priznao je u novembru 2018. da je u periodu od 1970. do 2005. ubio 90 ljudi, a nadležni organi do sada su potvrdili više od 40. Ako se utvrdi da je počinio svih 90 ubistava, važiće za najvećeg masovnog ubicu u Americi. Žrtve ovog bivšeg boksera, uhapšenog 2012. godine, bili su uglavnom narkomani i prostituke, a veliki broj njih nikada nije identifikovan. FBI je u februaru 2019. objavio 16 foto robota kako bi neko prepoznao neke od njegovih žrtava.
  • Aleksandar Pičuškin je osuđen na doživotni zatvor u Moskvi 2007. za 48 ubistava, uglavnom između 2002. i 2006. godine. Pičuškin je sa 33 godine na suđenju rekao da želi da ubije jednu osobu za svaki od 64 kvadrata na šahovskoj tabli, i prekriži kvadrat za svako ubistvo, otuda i njegov nadimak „šahovski ubica". Njegove žrtve su uglavnom bili stariji alkoholičari, koje je sretao u parkovima.
  • Jang Sinhai je pogubljen u Kini 2004, u 35. godini, nakon što je ubio 67 ljudi u trogodišnjem divljanju koje je završeno 2003. Opisivali su ga kao povučenog lutalicu, koji je ulazio u seoske kuće i ponekad bi zaklao čitave porodice sekirom, čekićem ili lopatom. Policija je kao motive navela pljačku i silovanje, ali je Jang takođe opisan kao poremećena ličnost koja je uživala u onome što je radio.
  • Amerikanac Geri Ridžvej priznao je 2003. da je zadavio 48 žena, uglavnom prostitutki i izbeglica od 1982. do 1984. godine, ali se sumnja da je broj žrtava veći. Nadimak "Ubica Zelene reke" dobio je kada su iz reke u Sijetlu izvađene njegove prve žrtve. Sa 54 godine je osuđen i zatvoren.
  • Harold Šipman, porodični lekar iz okoline Mančestera, osuđen je na doživotni zatvor 2000. godine zbog ubistva 15 svojih starijih pacijenata, kojima je davao smrtonosne doze morfijuma. Obesio se u zatvoru 2004, kada je imao 57 godina. Istraga je otkrila da je takozvani „Doktor Smrt" ubio oko 250 pacijenata između 1971. i 1998. godine, što ga je učinilo najgorim serijskim ubicom u zemlji.
  • Luis Alfredo Garavito bio je osuđen na 835 godina zatvora 2000, zbog ubistva 189 dečaka u periodu od 1991. do 1996. Žrtvama koje su bile deca od osam do 16 godina predstavljao se kao dobrotvorni radnik, trgovac, monah ili osoba sa invaliditetom. Dobio je nadimak „Zver".
  • Pedesetšestogodišnji Andrej Čikatilo osuđen je 1992. na smrt za 52 seksualno motivisana ubistva između 1978. i 1990. godine. Bivši učitelj, poznat kao „Mesar iz Rostova", u toj ruskoj oblasti je počinio većinu zlodela.
  • Kolumbijac Pedro Lopez Monsalve uhapšen je na granici sa Ekvadorom nakon pokušaja otmice mlade devojke 1980. Godine. Kasnije je priznao da je zadavio najmanje 310 dece iz siromašnih sredina u Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu. „Monstrum s Anda" osuđen je na 16 godina zatvora u Ekvadoru, a zatim je izručen 1994. Kolumbiji, gde je prebačen u psihijatrijsku bolnicu. Oslobođen je nekoliko godina kasnije, kada mu se gubi svaki trag, a sada bi imao oko 70 godina.