Rusija i mediji: Istraživačkog novinara terete da je hteo da proda drogu

Ivan Golunov
Potpis ispod fotografije,

Za krivično delo koje mu se stavlja na teret zaprećena kazna je od 10 do 20 godina zatvora

Ruski istraživački novinar Ivan Golunov tereti se za pokušaj prodaje velike količine droge, izjavio je Pavel Čikov, šef međunarodne organizacije za ljudska prava Agora.

Za ovo krivično delo je zaprećena kazna od 10 do 20 godina zatvora.

Golunov je, preko advokata Dmitrija Julaja, poručio da su ga policijci tukli prilikom hapšenja i kasnije u pritvoru, kao i da su odbili da pozovu hitnu pomoć, kako bi sakrili tragove premlaćivanja.

Tvrdi i da su odbili da mu uzmu otiske koji bi mogli da potvrde njegov, navodni, kontakt sa drogom.

Odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova iz Moskve, međutim, demantuje navode da je novinar pretučen tokom hapšenja.

Moskovska policija je navela i da je inspektor pristao da obavesti rođake novinara o njegovom hapšenju, kao i da su mu otisci prstiju poslati na ispitivanje.

Potpis ispod videa,

Kako Rusija kontroliše internet

„Sumnja se da ima potres mozga i hematom"

Čikov je saopštio i da je lekar koji je pregledao Golunova utvrdio je da je novinar imao potres mozga, prenosi BBC na ruskom.

„Sumnja se da je Golunovu polomljeno rebro i da je zadobio potres mozga i hematom. Potrebni su mu hospitalizacija i rendgensko snimanje", napisao je aktivista, citirajući doktora.

Čikov tvrdi i da šef istražne jedinice odbija da primi novinara.

Novinar letonskog sajta Meduza, koji je u više navrata razotkrio korupciju na visokom nivou, uhapšen je u četvrtak, 6. juna na Cvetnom bulevaru u Moskvi.

Međutim, da je u pritvoru otkriveno je tek 12 sati kasnije - rano ujutro 7. juna, kada je inspektor kontaktirao novinarku BBC na ruskom Svetlanu Rojter.

On ju je obavestio da je Golunov zadržan u pritvoru tokom navodnog pokušaja da proda opojnu supstancu mefedron.

Kasnije, odeljenje MUP-a iz Moskve saopštilo je da je kod Golunova pronađeno pet zavijutaka sa praškastom supstancom, a zatim su u njegovoj kući pronađena još tri paketića, smotuljci i vagice.

„Između ostalog, zaplenjen je i kokain, težak više od pet grama", navodi se u saopštenju MUP-a.

Osnivači Meduze Galine Timčenko i Ivan Kolpakov, insistiraju na tome da je Golunov nevin i da ga nadležni progone zbog novinarskog rada.

„Znamo da je Vanja poslednjih meseci dobijao pretnje, znamo i za tekst koji je pripremao, te možemo pretpostaviti od koga su pretnje", rekli su u zajedničkoj izjavi.

Potpis ispod fotografije,

Da je Ivan Golunov uhapšen javnost je saznala tek sutradan

Novogodišnji ukrasi, smeće i pogrebne usluge

Ruski sindikat novinara i medijskih radnika pozvao je na odmah puštanje Golunova.

Golunov je poznat kao novinar koji se specijalizovao za istrage o zloupotrebama kabineta gradonačelnika Moskve.

Radio je za Vedomosti, Forbs, RBC, Elefant, na TV kanalu Dožd, a poslednjih godina radi na sajtu Meduza.

Golunov je pisao, posebno, o radu stambenog i komunalnog odeljenja - o potrošnji na moskovsku novogodišnju dekoraciju i izvozu moskovskog smeća u regione.

Poslednja istraživačka priča Golunova bila je posvećena „crnim poveriocima" - mikrofinansijskim organizacijama koje otkupljuju dugove građana.

Pre hapšenja, novinar je pripremao tekst o radu tržišta pogrebnih usluga u Moskvi.

„Otkrićemo ko progoni Vanju i objavićemo to", izjavili su osnivači Meduze.

„Zaštitićemo našeg novinara na sve moguće načine".

Zahtevom da se proveri zakonitost i valjanost postupanja policije tokom hapšenja, Predsednički savet za razvoj civilnog društva i ljudskih prava obratio se tužilaštvu.

Njihov šef Mihail Fedotov, rekao je da je savet „zabrinut zbog pritvaranja Ivana Golunova upravo zato što je on istraživački novinar".

Hapšenje Golunova pokrenulo je proteste u Moskvi i Sankt Peterburgu i desetak ljudi - uglavnom kolega novinara - pritvoreni su, a zatim i pušteni zbog toga.

Potpis ispod fotografije,

Viktor Šenderovič, ruski novinar i satiričar, uhapšen je dok je držao transparent na kom je pisalo „Oslobodite Ivana Golunova"

Poslednjih godina, mnogi opozicioni lideri i aktivisti za ljudska prava su hapšeni uz, izgloeda, fabrikovane optužbe za posedovanje i prdaju narkotika, što se često tumači kao pokušaj obračuna sa političkim protivnicima.

Kako je Ivan Golunov uhapšen?

Kada su ga u četvrtak zaustavili policajci, krenuo je da se vidi sa kolegom novinarom.

Policajci tvrde da su njegovom rancu pronašli sintetičku drogu, a da su kasnije u njegovom stanu pronašli još narkotika i sprave, koje ga dovode u vezu sa prodajom droge.

Advokat Golunova Dmitrij Julaj izvestio je da njegov klijent više od 24 časa odbija da jede i spava.

BBC novinarka iz Moskve Olga Ivšina navodi da je policija prvo objavila fotografiju pribora za koju su tvrdili da je snimljena u stanu Golunova, ali da su je u međuvremenu povukli.

Policija je, kaže, kasnije „priznala da većina objavljenih fotografija uopšte nisu iz stana Golunova, ali da su povezane sa drugim istragama kriminala, koje bi mogle da se dovedu u vezu sa ovim hapšenjem".

Novinari u Rusiji su često izloženi maltretiranju i napadima zbog svog posla.

Većinu tamošnjih medija kontroliše država i Rusija se po slobodi medija nalazi na 83. mestu od 100 država na listi Fridom hausa.