Barselona: Konačno - posle 137 godina Sagrada Familija dobila građevinsku dozvolu

Godišnje oko 4,5 miliona turista obiđe čuvenu katedralu Image copyright AFP
Natpis na slici Godišnje oko 4,5 miliona turista obiđe čuvenu katedralu

Sagrada Familija, najpoznatija katedrala u Barseloni i simbol tog grada, konačno je postala objekat sa građevinskom dozvolom.

Gradske vlasti u Barseloni su, 137 godina posle polaganja kamena temeljca, izdale potrebne dokumente, pa će radovi biti nastavljeni.

Do danas je ostalo nejasno kako ova katedrala, koju je projektovao slavni španski arhitekta Antoni Gaudi, nije imala dozvolu.

Zbog ovog propusta prošle godine nadležni u crkvi su morali da pristanu na dogovor sa gradskim vlastima koji je podrazumevao plaćanje kazna od 41 miliona dolara.

Sada se svi nadaju da će radovi biti završeni do 2026. kada ističe dobijena dozvola, a ovaj rok poklapa se i sa stogodišnjicom Gaudijeve smrti.

Crkvena fondacija koja upravlja katedralom plaćaće gradu godišnje rate od 5,2 miliona dolara.

Dogovorom se konačno ispravlja istorijska anomalija u našem gradu, rekla je Žanet Sans, članica gradskog veća Barselone zadužena za urbanizam.

Katedralu godišnje poseti oko 4,5 miliona turista.

Radovi koji bi trebalo da budu gotovi za sedam godina zasnivaju se na Gaudijevim gipsanim modelima katedrale, kao i kopijama originalnih crteža koji su uništeni u požaru 1930-tih godina.

Više o ovoj priči