Ivan Golunov: Ruske novine ujedinjene u podršci za uhapšenog novinara

Naslovna strana Vedomosti Image copyright Alamy
Natpis na slici Naslovna strana Vedomosti

Tri vodeće ruske novine pružile su podršku istraživačkom novinaru Ivanu Golunovu, koji je uhapšen zbog navodnog pokušaja da proda drogu.

Na naslovnim stranama Vedomosti, RBK i Komersant objavile su tekst sa naslovom „Mi smo Ivan Golunov".

Ceo tiraž ova tri dnevnika rasprodat je u Moskvi do deset ujutru. Novine u Rusiji su ovako planule još samo dva puta u prethodne tri decenije - u avgustu 1991. nakon neuspešnog puča protiv Mihaila Gorbačova i u septembru 2004. nakon terorističkog napada na školu u Beslanu.

Golunov je tokom vikenda optužen da je pokušao da proda drogu. Njegov advokat kaže da mu je droga podmetnuta.

Novinar je tokom hapšenja i pretučen.

36-godišnji Golunov je radio za brojne medije, uključujući i informativni sajt Meduza u Letoniji.

Njegovo hapšenje izazvalo je žestoke diskusije među korisnicima društvenih medija u Rusiji, a mnogi kažu da vlasti pokušavaju da uguše slobodu štampe.

Ruske vlasti se o ovom slučaju još nisu oglasile.

Sud u Moskvi je pre neki dan Golunovu odredio kućni pritvor, što je standardna procedura u Rusiji kada je droga u pitanju.

Ruski novinari su poslednjih godina često bili maltretirani ili napadani zbog rada.

Mnoge opozicione ličnosti i aktivisti za ljudska prava u Rusiji uhapšeni su po očigledno izmišljenim optužbama za drogu, kao pokušaj da se politički protivnici u potpunosti „uguše".

Veći deo ruskih medija kontroliše država, a Rusija je na 83. mestu od 100 zemalja kada je sloboda medija u pitanju, pokazuje istraživanje organizacije Fridom Haus(Freedom House).

Šta kažu ruske novine?

Tri najveće dnevne novine su u ponedeljak objavile zajedničku izjavu, postavljajući pitanje da li je hapšenje Golunova legalno.

„Dokazi koje je policija predočila su sumnjivi. Ne isključujemo da su pritvor i hapšenje Golunova povezani sa njegovim profesionalnim aktivnostima", piše u saopštenju.

Zatražili su i da se sprovede detaljna istraga o tome kako je policija postupala tokom hapšenja.

Policija i fotografije droge

Golunov je krenuo na sastanak kada ga je policija zaustavila i pretresla.

U policijskom saopštenju piše da su pronašli sintetičku drogu meferdon u rancu, a da je prilikom pretresa stana, koji je obavljen kasnije, pronađeno još droge i vagice, što ukazuje na to da je novinar bio uključen i u trgovinu narkoticima.

Image copyright EPA
Natpis na slici Protest ispred suda u Moskvi, na transparentu piše Sloboda za Ivana Golunova

Novinar je optužen da je ilegalno proizvodio, prodavao i davao drogu.

Policija je objavila fotografije droge u njegovom stanu, ali su fotografije kasnije povučene.

Iz policije su priznali da većina fotografije zapravo nije iz Golunovog stana, ali da je ta istraga možda povezana s njegovim pritvorom.

U izjavi informativnog sajta Meduza, koju je prenela i agencija Rojters piše da je Golunov mesecima dobijao preteće poruke zbog priče na koju je radio.

„Ubeđeni smo da je Ivan Golunov nevin. Verujemo da ga vlasti gone, zbog njegovog rada".

Šta znamo o stanju uhapšenog novinara?

Na medicinskom pregledu u bolnici ustanovljeno je da Golunov ima povrede na leđima i modrice na oku. Potvrđeno je da nisu u pitanju teške povrede, pa nije zadržan u bolnici, rekao je doktor Aleksandar Mjasnikov ruskim medijima.

Nema polomljenih rebara, kaže doktor Mjasnikov, iako se pisalo da je novinar pretrpeo ozbiljne povrede.

Meduza piše da su Golunova pretukli tokom hapšenja, ali i kasnije u policijskoj stanici. On je nakon 14 sati, kako piše Meduza, jedino mogao da kontaktira svog prijatelja.

U prvom videu, u kome se novinar oglasio, a koji je objavljen na ruskom sajtu Brejking Meš, on je pokazao povrede na leđima.

Njegov advokat Dmitrij Julaj rekao je novinarima da Golunov više od 24 sata nije dobio hranu i da nij spavao u tom periodu.

Ko je Ivan Golunov?

Novinar je u više navrata govorio i pisao o korupciji među poslovnim ljudima u Moskvi.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Majka uhapšenog novinara Svetlana sa Galinom Timčenko, osnivačicom sajta Meduza

Hapšenje novinara izazvalo je proteste u Moskvi i Sankt Peterburgu, a više od desetak ljudi, uglavnom kolega novinara je navodno uhapšeno, pa kasnije pušteno na slobodu.

Policija je privela nekoliko ljudi koji su pokušali da protestuju zbog hapšenja ispred moskovskog suda Nikulinski.

Svetlana Golunova, majka uhapšenog novinara izjavila je za Rojters da „hapšenje nije čak ni farsa, to je nešto neverovatno" i da očekuje samo pobedu.

Povezane teme

Više o ovoj priči