Novi Zeland: Stjuardese i stjuardi mogu da imaju vidljive tetovaže

tetovaža na stomaku
Natpis na slici Svi zaposleni moći će od 1. septembra na poslu da pokažu tetovaže ukoliko nisu uvredljive

Stjuardese i stjuardi, ali i drugo osoblje Er Novog Zelanda moći će da imaju vidljive tetovaže, odlučila je ova aviokompanija.

Odluku su doneli jer su se pobunili Novozelanđani maorskog porekla koji tetovažama tradicionalno pokazuju nasleđe i kulturu.

Tako će od 1. septembra svi zaposleni moći na poslu da pokažu tetovaže ukoliko nisu uvredljive, saopštila je ova aviokompanija.

Tetoviranje je postao opšteprihvaćen način izražavanja, dodali su iz kompanije.

Ovu aviokompanija godinama su optuživali za licemerje jer je često koristila druga maorska kulturna obeležja, poput jezika i simbola - u marketinške svrhe.

Do odluke je došlo i nakon što se ispostavilo da brojni profesionalci nisu dobili poslove na visokim pozicijama zbog vidljivih tetovaža, preneli su lokalni mediji.

Izvršni direktor Er Novog Zelanda Kristofer Lakson je rekao da firma prihvata različitosti i da želi da omogući zaposlenima da „ispolje individualnost i prenesu svoju kulturu".

„Želimo da osoblje bude slobodnije, uključujući i one koji nose uniforme, pilote, kabinsko osoblje i zaposlene na aerodromu. Oni će, po prvi put, moći da pokazuju tetovaže koje nisu uvredljive dok nose uniformu."

Istraživanje je utvrdilo da svaki peti odrasli Novozelanđanin ili Novozelanđanka ima bar jednu tetovažu, a da je čak trećina starijih od 30 godina tetovirana, dodali su iz aviokompanije.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici U avionu Er Novog Zelanda moći ćete da vidite i tetovaže na osoblju

Građani Novog Zelanda koji su maorskog porekla imaju tradicionalne „moko" tetovaže. Doživljavaju ih kao svetu tradiciju koja predstavlja vezu osobe sa porodičnim i kulturnim identitetom.

Posebno su važne tetovaže na licu - „moko kaule". Muškarci često tetoviraju celo lice dok žene tetovažom pokrivaju bradu.

Iz aviokompanije su rekli da su odlučili da ukinu zabranu nakon što su pet meseci razgovarali sa klijentima i zaposlenima.

Da bi se utvrdilo koje su uvredljive, a koje ne, na tetovaže će u nacionalnom avioprevozniku gledati kao na govor, rekla je portparolka kompanije.

„Kao što ne smete da psujete, da širite govor mržnje ili da pravite nepristojne šale na radnom mestu, tako ne možete da imate ni nepristojne tetovaže", rekao je portparolka.

Kompanija će organizovati i seminar kako bi pomogla zaposlenima i menadžerima da utvrde šta je dozvoljeno, a šta ne.

Povezane teme

Više o ovoj priči