Pesme Nirvane i Eminema „izgubljene u požaru“

  • Mark Savaž
  • BBC muzički reporter
Potpis ispod fotografije,

Požar se dogodio 1. juna 2008. godine

Snimci pesama Eltona Džona, Arete Frenklin, Nirvane, Eminema i hiljada drugih izvođača uništeni su u požaru 2008. godine, objavio je Njujork Tajms.

Požar je izbio u skladištu Univerzal studija u Holivudu, a javnosti tada nije rečeno kolika je zaista šteta.

U poverljivim dokumentima iz 2009. godine, navodi se da su u kompaniji Univerzal mjuzik grup (Universal Music Group) procenili da je izgubljeno do 500.000 pesama.

„U požaru je, nesumnjivo, izgubljeno ogromno muzičko nasleđe", navodi se u dokumentima.

U saopštenju koje je poslato iz ove kompanije u utorak, požar je opisan kao „duboka nesreća", ali je osporeno izveštavanje Njujork Tajmsa.

„Incident... nikada nije uticao na dostupnost komercijalno objavljene muzike, niti je uticao na kompenzacije umetnika", piše u saopštenju.

„Priča sadrži brojne netačnosti, obmanjujuće izjave, kontradiktornosti i pokazuje fundamentalno nerazumevanje obima incidenta."

Potpis ispod fotografije,

Požar je gasilo više od sto vatrogasaca

Njujork Tajms je objavio da su u požaru izgoreli snimci koji su nastajali decenijama.

Među njima su pesme Reja Čarlsa, BB Kinga, Džoni Mičel, Al Grina, Erika Kleptona, grupe Igls, Tomija Petija, Dženet Džekson, Snup Doga, kao i bendova Gans en' Rouzez, For Tops, No Daubt i Ar-I-Em.

Mnogi snimci bili su originali - trake sa kojih se prave kompakt diskovi, ploče i digitalne kopije.

Arhivari sada mogu da se oslone da drugu generaciju kopija.

Nakon objavljivanja članka, članovi grupe Ar-I-Em napisali su na Tviteru da „pokušavaju da dobije informacije o tome šta se dogodilo i kakav je uticaj to ostavilo na njihovu muziku, ako jeste".

Požar je buknuo nakon što su radnici održavanja tokom noći koristili brenere prilikom popravke krova zgrade na jednom od brojnih filmskih studija.

Iako su pratili protokol i čekali sat vremena da se brener ohladi, požar je izbio ubrzo nakon što su otišli.

Vatra je zahvatila skladište poznato kao Zgrada 6197. U ovoj zgradi čuvani su snimci televizijskih emisija, filmova i muzike.

Iako se o požaru tada dosta izveštavalo, šef Univerzal studija Ron Mejer rekao je da nije bilo velikih gubitaka.

U tadašnjem izveštaju BBC-ja navodi se da je u požaru oštećeno oko 40.000 do 50.000 video snimaka i filmskih traka i da su duplikati čuvani na drugom mestu.

Iz kompanije Univerzal mjuzik grup saopštili su da su ponosni na trud koji su uložili u očuvanje muzike, kao i na brojne akcije koje su pokrenuli ili podržali.

Navedeno je i da su postojala određena „ograničenja" zbog koji kompanija nije mogla da podeli sa javnošću „neke detalje o požaru."