Antisemitizam: Glumac Džon Kjuzak izvinio se zbog poruke protiv Jevreja na Tviteru

Džon Kjuzak Image copyright Getty Images
Natpis na slici Džon Kjuzak je tvitovao, a onda se i javno izvinio

Glumac Džon Kjuzak izvinio se javno jer je na Tviteru podelio uvredljivu antisemitsku fotografiju.

U pitanju je mim, koji je umeđuvremenu obrisan, na kojem je prikazana velika šaka sa Davidovom zvezdom na zglobu, koja ugnjetava grupu ljudi.

„Da biste saznali ko ima moć, jednostavno proverite koga ne smete da kritikujete", stoji uz mem.

Ovu rečenicu, koja je često pogrešno pripisuje francuskom filozofu Volteru, zapravo je izgovorio nacionalista Kevin Strom.

Kjuzaj je dodao i komentar „pratite novac". Ceo post je zatim obrisao, nakon što je privukao pažnju javnosti, a mnogi su ga kritikovali.

Glumac je odgovorio da je „pogrešno retvitovao" post, misleći da je povezan sa bombardovanjem izraelske bolnice.

„Jasno je da, čak i ako je to bila izraelska zastava, čak i ako nemate ni najmanji antisemitsku misao u vašem telu, ovo je i dalje antisemitski mim. Zato što propagira stereotipe protiv Jevreja", napisao je.

„[Retvitovao] sam i brzo izbrisao fotografiju koja vređa moje jevrejske, ali i palestinske prijatelje. Žao mi je zbog toga."

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Igrao je u mnogim kultnim filmovima

Njegov komentar je izazvao brojne kritike na Tviteru.

Prvobitno se spekulisalo da je u pitanju internet bot. Ipak, jevrejski pisac Elad Nehoraj je postavio pitanje: „Kako je bot uspeo i da doda komentar 'pratite novac' na antisemitsku fotografiju?"

„Džon Kjuzak kaže da u početku nije shvatio da je u pitanju antisemitiska fotografija. To je slepa ulica, zar ne?", napisao je engleski komičar Dejvid Badijel, koji je takođe Jevrejin.

Antisemitizam se širi svetom, a delom je podstaknut porastom teorija zavera i lažnih vesti na internetu.

Broj prijavljenih slučajeva je samo u 2017. godini u Americi povećan za 57 odsto, podaci su organizacije Anti-Defamation League, a slični slučajevi dešavaju se i u drugim zemljama.

Izveštaj Evropske unije - zasnovan na istraživanju 12 zemalja - pokazao je da je antisemitizam široko zastupljen u Evropi.

Više o ovoj priči