Toplotni talas širom Evrope: Francuska spremna za novi temperaturni rekord

žena na fontani ispred ajfelove kule Image copyright Getty Images
Natpis na slici Širom Pariza postavljene su privremene fontane

Francuska je spremna za toplotni talas tokom kojeg će temperature, prema prognozama, ove nedelje preći 40 stepeni - i potencijalno oboriti junski rekord.

Očekuje se da će temperatura najviša biti u četvrtak i petak.

Zapad zemlje - uključujući i Pariz - biće najtopliji.

Postavljene su privremene fontane, a javni bazeni radiće duže.

Junski temperaturni rekordi narednih dana biće oboreni u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Belgiji - a Francuska je delimično zabrinuta zbog opasnosti koju visoke temperature mogu da izazovu.

Ovogodišnje vrućine porede se sa temperaturama koje su zabeležene u Francuskoj u avgustu 2003. godine - kada je umrlo gotovo 15.000 ljudi. Tri najviše temperature u istoriji zabeležene su tokom istog meseca, a najviša od 44,1 stepen bila je 12. avgusta.

Nacionalna meteorološka služba zabrinuta je da temperatura možda neće opasti u nedeljama koje slede - a čak će i noću najniža temperatura biti oko 20 stepeni u mnogim mestima.

Grad Pariz aktivirao je „nivo tri" plana za ekstremne vrućine. Četvrti nivo, koji je i maksimalni, nikada nije korišćen.

Deo plana predviđa pravljenje oko 900 „hladnih mesta" koja imaju niže temperature od obližnjih gradskih ulica - poput parkova, klimatizovanih javnih hala i mesta sa privremenim fontanama. Tokom noći će biti otvoreno 13 dodatnih parkova za ljude koji žele da se rashlade.

Vremenski sistem preko Atlantika stvara visok atmosferski pritisak u regionu, povlačeći topli vazduh iz severne Afrike i Španije i podižući temperature.

Španska meteorološka služba predviđa temperature više od 35 stepeni u većem delu zemlje, a iznad 40 stepeni u centralnom delu.

U Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu i drugim gradovima očekuju se slične temperature - dok će u prestonici u četvrtak skala dostići 38 podeljak Celzijusa.

Više o ovoj priči