Trudnica optužena za smrt nerođenog deteta u pucnjavi

Marša Džons Image copyright Reuters
Natpis na slici Slučaj u Alabami privukao je pažnju grupa koje se bore za ženska prava

Dvadesetsedmogodišnja žena iz Alabame optužena je za ubistvo, nakon što je izgubila nerođeno dete u pucnjavi, iako ona nije pucala.

Marša Džons uhapšena je u sredu zbog svađe sa drugom ženom u decembru 2018, koja je eskalirala i dovela do oružanog sukoba u kome je Marša upucana u stomak, izveštavaju lokalni mediji.

Optužnicu protiv žene koja je pucala odbacila je velika porota u preliminarnom postupku.

Grupe koje se bore za pravo na abortus tvrde da ovaj slučaj pokazuje šta se dešava kada neka država uvede restriktivne zakone u oblasti reproduktivnog zdravlja

Dana 4. decembra, Marša Džons u petom mesecu trudnoće učestvovala je u sukobu za dvadesettrogodišnjom Eboni Džejmison ispred jedne samoposluge.

Prema policijskom izveštaju, svađa je započela u vezi sa ocem nerođenog deteta, a okončana je kada je Džejmison pucala u Maršu Džons, koja je posle toga izgubila bebu.

Protiv Džejmison pokrenuta je optužnica za ubistvo iz nehata, koju je odbacila velika porota.

U izveštaju stoji da pošto je Džons započela svađu i time ugrozila bebin život i da treba da odgovara za to. Navodno je Džejmison bila prisiljena da se brani od Marše Džons.

Image copyright Google Maps
Natpis na slici Policijska stanica u okrugu Džeferson

Deni Rid, poručnik u policijskoj stanici Plezent grouv izjavio je u decembru:

„Prava žrtva ovog zločina je nerođena beba. Majka deteta je započela svađu i nije odustajala, što je dovelo do smrti njene bebe."

Rid je dodao da dete „nije moglo da bira da li će učestvovati u svađi, a njegov život je zavisio od zaštite majke."

Džons je uhapšena i optužena za ubistvo iz nehata, odvedena u zatvor i određena joj je kaucija od 50.000 dolara. Puštena je iz zatvora u četvrtak nakon plaćanja jemstva.

Džejmison je rekla da je ova optužnica nepravedna.

„Mislim da je ne treba optužiti za ubistvo iz nehata, jer nije ubila bebu", rekla je ona za sajt Bazfid.

„Ali treba da odgovara za ugrožavanje života deteta ili napad".

Šta kažu grupe za zaštitu ženskih prava

Grupe koje se zalažu za prava žena i pravo na abortus osudile su ovo hapšenje, podsećajući kako nedavno usvojeni striktni zakon o zabrani abortusa utiče na slučajeve u kojima abortusa nije ni bilo.

Nije jasno da li se tužilaštvu u ovom slučaju i poziva na te zakone. BBC nije uspeo da dobije odgovore iz tužilaštva i policije u okrugu Džeferson .

Jelouhamer Fond, grupa koja se bori za pravo žene na abortus, pomoćiće odbranu Marše Džons.

„Danas je Marša Džons optužena za ubistvo iz nehata zato što je bila trudna i ušla u sukob sa osobom koja je imala pištolj", kaže Amada Rejes iz ove organizacije.

"Sutra će neka druga žena biti optužena zbog toga što je popila alkoholno piće dok je bila trudna, a posle toga zato što nije imala adekvatnu prenatalnu negu."

Više o ovoj priči