Bežite - zujanje mušica je vesnik leta na Islandu

Man waving midges away in music video Image copyright Nazarus/YouTube
Natpis na slici Nazarus ne odustaje: Želim da nestanu

Najezda mušica koje ujedaju u delovima Islanda gde su ovi insekti, po pravilu, retkost - iznervirala je ljude na odmorima, zabrinula ekologe i postala inspiracija za pesmu.

U šaljivom videu čovek je predstavio sve opasnosti koje vrebaju od ovih sićušnih krvopija.

Muzičar Nazarus u ovom klipu nosi šeširić i čarape i daje nekoliko saveta kako da izbegnete ova gadna stvorenja ili kako da se prema njima ophodite.

Histerični napad

Postoje debeli razlozi za ovu pesmu, rekao je Nazarus lokalnim novinama.

„Napisao sam je tokom histeričnog napada. Prošle nedelje majka i ja smo se sunčali na balkonu i kad smo ušli, nju su izujedale mušice. Strašno sam se naljutio i počeo da komponujem".

Napadi mušica počeli su početkom godine, objavljeno je u islandskim medijima.

Farmaceutkinja iz južnog grada Selfos rekla je novinarima da su proizvodi koji teraju insekte tamo veoma traženi.

„Sve se odmah rasproda. Svaka druga osoba ima brojne ugrize. Nikada nismo videli ništa slično", kaže Hjordis Bjork Olafsdotir.

Pojava sićušnih insekata sama po sebi ne iznenađuje. Oni su poreklom iz Islanda, posebno sa severa zemlje gde jedno jezero nosi ime po njima - Jezero mušica.

Zovu ih još i „islandski morski gnjurac".

Jezero mušica prošle godine opravdalo je svoj naziv, kada je reporter javnog servisa morao da zaustavi uključenje, kako bi ispljunuo mušice koje su mu ulazile u usta.

Ono što se smatra neobičnim i pokazateljem klimatskih promena je njihova najezda u južnim i zapadnim delovima zemlje, gde su retko do sada obitavali.

„Nemilosrdni napad"

Mušice su toliko minijaturne životinje da se u nekim delovima Velike Britanije nazivaju nevidljivim, ljudi ih teško uočavaju. Iako jesu sitni, njihovi ugrizi nisu nimalo prijatni - pogotovo zato što napadaju u rojevima poput oblaka.

Natpis na slici Ujed mušica može biti vrlo neprijatan

Maleni insekti izazvali su buru na društvenim mrežama. Neki korisnici su pisali da im je odmor uništen zbog ovog neugodnog iskustva.

Jedna osoba je primetila da su ovu „zemlju nemilosrdno napale strane mušice", dok su drugi skeptičniji u vezi s takvom invazijom i dodaju da su njihovi sunarodnici „opsednuti mušicama".

Jedna žrtva objavila je sliku ugriza iz islandske prestonice Rejkjavika:

„Upomoć! Nije za osetljive ljude! Napadaju ljude u Grafarvogi. Svaka gerila ujede više od jednog puta! Više vas ne vidim, hvala na vremenu koje smo zajedno proveli!"

Izveštavaju Alister Koleman i Krasi Tvig

Povezane teme

Više o ovoj priči