Legalizacija marihuane: Tinejdžeri manje koriste kanabis kada je zakonit

Čovek sa lulom za kanabis

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Upotreba kanabisa u rekreativne svrhe dozvoljena je u deset američkih saveznih država

Tinejdžeri manje koriste marihuanu u državama u kojima upotreba ove supstance nije zabranjena, pokazala je najnovija američka studija.

Istraživači sa Univerziteta u Montani koristili su podatke o mladima školskog uzrasta u periodu do 1993. do 2017. godine.

Iako sve više mladih u Americi koristi neku vrstu droge, tamo gde je upotreba kanabisa u rekreativne svrhe dozvoljena, broj tinejdžera koji koristi ovu supstancu smanjen je za deset odsto.

U medicinske svrhe kanabis je legalizovan u 33 savezne države, dok je u deset država dozvoljena i rekreativna upotreba.

U svim državama je upotreba kanabisa i dalje je zabranjena za mlađe od 18 godina.

Šef tima istraživača Mark Anderson rekao je za agenciju AP da bi studija, objavljena u stručnom časopisu Džama pedijatriks, trebalo da umanji „zabrinutost da će upotreba među tinejdžerima porasti".

Istraživači su analizirali podatke o 1,4 miliona tinejdžera u Americi koje prikuplja američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju.

Anderson kaže da je tinejdžerima obično teže da kupuju drogu od licenciranih prodavaca koji od kupaca traže da pokažu lična dokumenta i dokažu da su punoletni, nego od dilera - što delimično objašnjava pad broja korisnika.

Kanabis koji se prodaje legalno često je i skuplji.

Anderson dodaje da promene nisu primećene u državama gde je kanabis legalizovan samo u medicinske svrhe, već u državama u kojima je dozvoljena i rekreativna upotreba ove supstance.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Tinejdžerima je možda teže da kupuju drogu od licenciranih prodavaca

Rezultati nove studije podudaraju se sa nalazima istraživanja koje je pokazalo da se među mladima u Vašingtonu smanjio broj korisnika kanabisa otkada ga je ova država legalizovala 2012. Ovo istraživanje objavljeno je u decembru 2018. godine.

Ipak, istraživanje objavljeno u Koloradu 2018. godine, pokazalo je da se u ovoj državi nije značajno promenio broj tinejdžera koji su rekli da koriste ovu drogu, iako je upotreba u rekreativne svrhe dozvoljena još 2014.

Anderson je rekao za CNN da će njegov tim nastaviti da prati podatke i dati neke nove nalaze „za nekoliko godina", zbog činjenice da je dobar deo zemalja ozakonio upotrebu kanabisa tek nedavno.