Fotografije sa safarija naterale šefove supermarketa da podnesu ostavku

Lav u Južnoj Africi Image copyright Getty Images
Natpis na slici Postoji zabrinutost da bi lavovi mogli da izumru do 2050. godine

Par koji je upravljao supermarketom u malom gradu na istoku Francuske ostao je bez posla nakon što su se internetom proširile njihove fotografije lova na safariju.

Na fotografijama iz 2015. godine se vidi par kako pozira pored mrtve zebre, leoparda, lava, aligatora i nilskog konja.

Prodavnica Super-U u Arbrelu suočila se s bojkotom na koji su ljudi pozivali putem Fejsbuka.

Predstavnici ovog lanca supermarketa su izjavili da je par odmah ostao bez posla.

Prodavnica koja se nalazi severoistočno od Liona, zatvorena je u sredu, nakon što je grupa za upravljanje ovim lancom supermarketa najavila ostavke glavnih menadžera. Nekadašnji šefovi nisu komentarisali ostavke, kao ni kritike na društvenim mrežama.

„Suočeni sa osudom društva, izazvanom njihovim akcijama, šefovi prodavnice su odlučili da odmah napuste pozicije i zatvore prodavnicu u Arbrelu", saopštila je grupa.

Vrednosti koje grupa zastupa se kose sa privatnim aktivnostima lova na safariju i objavljivanjem takvih fotografija, istakli su.

Na jednom od postera na Fejsbuku koji je pozvao na bojkot, autor je zamolio građane da ne prete zaposlenima u supermarketu, kako oni nemaju ništa sa incidentom. Lica šefova su takođe zamagljena.

„Šteta je što je Super-U čuven zbog popusta od 30 odsto na sveže namirnice, dok su mu šefovi 100 odsto iskvareni", piše na jednom posteru.

Priča je dobila maha tek kada je počela da kruži Tviterom.

Fotografije lova su se pojavile na sajtu safarija, specijalizovanog za lov u Južnoj Africi i Tanzaniji, i uključuju izjave jednog od šefova koji je učestovao na safariju.

Na sajtu se mogu naći iznosi novčanih nagrada, pa tako leopard „vredi" 7.150 dolara, a nilski konj 3.399 dolara.

Akciju je pokrenula organizacija za zaštitu životinja 30 Millions d'Amis, koja je reagovala i 2015. godine kada je američki stomatolog strelom ubio lava u nacionalnom parku u Zimbabveu.

Amerikanac je navodno platio 50.000 dolara za lov na lava i reakcija je na društvenim mrežima izazvala lavinu oštrih kritika.

U fondaciji su istakli da je u poslednjoj deceniji u Južnoj Africi oko 8.000 lavova uzgajano samo za lov, dok je njihov broj opao za 90 odsto u poslednjih sto godina, strahujući da bi ova životinja mogla da izumre do 2050. godine.

Više o ovoj priči