Tramp i rasizam: Da li se vraća vreme kada su neke Amerikance terali kući

Znak na kojem piše - izbeglice, idite kući Image copyright Alamy
Natpis na slici Znak na kojem piše - izbeglice, idite kući

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp poručio kongresmenkama druge boje kože „da se vrate u zemlje iz kojih su došle", neki građani SAD su javno počeli da govore o tome kako su se osećali kad su čuli takvu poruku.

Jedan BBC čitalac rekao je da ga ovaj incident podseća na situaciju iz londonskog autobusa 1975, kada ga je jedna belkinja pitala „zašto se vi stranci ne vratite u svoju zemlju?".

„Da, bili smo strani studenti, uplašeni i izašli smo odmah na sledećoj stanici", napisao je čitalac koji je želeo da ostane anoniman.

„Rasizam je ružan, posledica je neznanja i nanosi bol. I, na žalost, ima ga svuda", naveo je on.

Tramp je u porukama na Tviteru optužio četiri funkcionerke Demokrata da na „pokvaren" način napadaju Ameriku i njega.

Tri kongresmenke su prošle nedelje govorile o uslovima u kojima se nalaze migranti u sabirnim centrima.

Iako ih Tramp nije imenovao, jasno je bilo da su se njegove poruke odnosile na Aleksandriju Okasio Kortez, Rašudu Tlaib i Ajanu Prisli, koje su rođene u Americi, kao i na Ilhab Omar, koja je kao izbeglica došla u SAD kada je imala 12 godina.

Trampove opaske naišle su na osudu u Americi i inostranstvu. Britanska premijerka Tereza Mej navela je da su takve poruke „potpuno neprihvatljive".

Viktor Hvang iz Kanzas Sitija na Tviteru je napisao da „ceo život dobija poruke da se vrati odakle je došao".

On je rekao da je tužan što „99 odsto Amerikanaca ne ceni to što pripadaju posebnoj naciji".

„Ja sam dete izbeglica. Žene koja je pobegla iz komunizma i muškarca koji je ni iz čega izgradio sve".

„Shvatam ovu naciju kako mnogi nikad neće. Volim Ameriku i to što ona znači za svet. Ovde pripadam".

Nera Tande iz Centra za napredak Amerike kaže da su 2016. prvi put ljudi na Tviteru počeli da joj govore „da se vrati u Indiju" i slali joj fotografije koje prikazuju siromaštvo u toj zemlji.

„Ovde sam rođena. Ali smatraju da sam manje Amerikanka jer imam braon boju kože. Sada im Tramp podilazi. Protiv toga se borimo", navela je ona.

Ejmi Čozik iz Njujork Tajmsa napisala je na Tviteru da je imala 10 godina kada joj je jedno dete u školi reklo: „Moj tata kaže da takvi kao što si ti treba da se vrate odakle su došli... Zato što su Jevreji".

Dobitnik Pulicer nagrade Daglas Blekmon, u izjavi za Njujork Tajms naveo je da izraz „Idite kući" postoji dosta dugo i ima lošu konotaciju.

„Predsednik je otišao čak korak dalje u odnosu na očigledne rasno motivisane poruke od pre 50 godina. On sada pobuđuje teoriju o nadmoći bele rase sa početka 20. veka. Tada oni su oni koji nisu belci obeleženi kao nepoželjni u Americi".

Tramp konstantno odbacuje optužbe da je rasista. U ponedeljak je optužio pomenute kongresmenke da podstiču rasne podele u Americi.

Više o ovoj priči